BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  GÜNCEL

Soma'da son durum! Şirket o listeyi veremedi

Soma'da son durum ne? Soma'da madende mahsur kalan işçilerin sayılarına ilişkin yapılan açıklamalar kafa karıştırdı. Şirket ise listeleri açıklamamakta ısrarcı.

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL İÇERİK 

Soma Maden İşletmeleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın maden ocağında mahsur kalan işçilere ilişkin verdiği rakamlar kafaları karıştırdı. 

Sabah saatlerinde açıklama yapan Bakan Yıldız, madende kalan işçi sayısının 18 olduğunu açıkladı. Kaza sonrası ilk kez basın karşısına çıkan şirket yetkilileri de bakanı doğrulayacak madende ulaşılamayan işçi sayısını 18 olarak verdi.

Ancak bu rakam ile Başbakan Erdoğan'ın 4 gün önce açıkladığı rakam arasında uçurum var.

İLK RESMİ RAKAMI ERDOĞAN VERMİŞTİ

Maden faciası sonrası Soma'ya giden Erdoğan yaptığı açıklamada "Madende 120 işçinin daha olduğunu" açıklamış, bu rakamı kendisine 'şirket yetkililerinin' verdiğinin de altını defalarca çizmişti.

Erdoğan'ın madende ulaşılamayan işçilerin sayısını 120 olarak açıkladığı saatlerde ise ölen işçilerin sayısı 238'di.

Erdoğan'ın 4 gün önceki açıklamalarından bu yana ölenlerin sayısı 238'den 284'e yükseldi. Erdoğan'ın açıkladığı rakamlar dikkate alındığında madende bulunan 120 işçiden 46'sı o saatten bu güne ölü olarak madenden çıkarıldı. Yine Erdoğan'ın verdiği rakamlar dikkate alındığında madende şuanda 74 işçinin bulunması gerekiyor.

ŞİRKET 18 DİYOR

Şirket yetkililerinin yaptığı bugünkü açıklamadaki 18 sayısı ile Erdoğan'ın verdiği rakamlar dikkate alındığında ortaya çıkan sayı arasında 56 fark bulunuyor.

LİSTELERİ GAZETECİLERE VERMEDİLER

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı rakamlara ilişkin şirket yetkililerini soru yağmuruna tutan gazeteciler tatmin edici yanıt alamadılar.

Basın mensuplarının madende çalışan tüm işçilerin, kaza anında yer altında olan işçilerin, kazadan sağ kurtarılan, yaralı kurtarılan, ölen ve mahsur kalan işçilerini isim ve bilgine ilişkin liste talepleri de şirket tarafından reddedildi.

Gerekçe olarak ise AFAD gösterildi.

İşçi sayılarıyla ilgili sorulara, "Kaza meydana geldikten sonra AFAD'la ortak bir komisyon kuruldu. İşçi sayısı, isim listesi, vardiyalar ve işçilerin ne durumda olduklarını AFAD'dan alabilirsiniz. Bu komisyondan istediğiniz bilgiyi alabilirsiniz" yanıtı verildi.

KAZA ANINDA MADENDE KAÇ KİŞİ VARDI?

Şirket yetkilileri bugün yaptıkları açıklamada ise madende kazanın olduğu anda 787 kişi olduğunu açıkladı. Şirketin açıkladığı rakamlara göre, kazanın bilançosu şöyle:

KAZA ANINDA YERALTINDAKİ İŞÇİ SAYISI: 787

KAZADA ÖLEN İŞÇİ SAYISI: 284

KURTARILAN İŞÇİ SAYISI: 367

HASTANEYE GÖNDERİLEN İŞÇİ SAYISI: 122

MADENDE ULAŞILAMAYAN İŞÇİ SAYISI: 18