BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.410,97
HABER /  GÜNCEL

Soma'da skandal üstüne skandal!

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili hazırlanan fezleke, maden ocağındaki skandallar sıralandı.

Abone ol
MANİSA'nın Soma İlçesi'de, 301 işçinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili savcının hazırladığı fezlekede en dikkat çeken noktalardan biri de yeraltında yaşam için en çok ihtiyaç duyulan unsurlardan olan temiz havayla ilgili eksiklikler oldu. Fezlekeye göre ilk etapta 1000 olan işçi sayısı 3 bin 367 işçiye çıkmasına rağmen temiz hava vantilatörlerin gücü artırılmadı.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında yaşanan görülen yangın ardından 301 işçi yaşamını yitirdi. Kaza ardından adli soruşturmada ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. 

İŞÇİLER YARIM NEFESLE ÇALIŞMIŞ 
 
Kaza ardından yaklaşık 6 aydır soruşturmasını sürdüren Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın, 36 kişi hakkında fezleke hazırladı. Fezlekeya göre işçilere temiz hava sağlayacak olan 'vantilatör sitemi" yetersiz! 2 bin 2256 işçi için planlanan birisi yedek olmak üzere kullanılan 2500 m3/dakika kapasiteli vantilatör, işçi sayısı 3 bin 367 kişiye çıkmasına rağmen gücü arttırılmadı aynı kaldı. Hatta, 2014 yılındaki havalandırma ölçümlerinin yapıldığı defterlerde, ocak çıkış temiz havası debisinin 1980 metreküp/dakika civarında kaldığı saptandı. Bu bilgi de, maden işçilerinin, adeta yarım nefesle ocak içerisinde çalıştırıldıklarını ortaya koydu.
 
KARBONMONOKSİT MASKELERİ DE 20 YILLIK ÇIKTI
 
Savcının isteği üzerine TÜBİTAK tarafından, maden ocağında işçilerin kullandığı karbonmonoksit maskelerinini de yine standart dışı olduğu belirlendi. 
 
Üzerinde, üretim tarihi, üretici firma, koruma sınıfını, koruma seviyesini ve kullanım limitlerini gösteren bilgiler olmayan gaz maskelerinin, bir bölümünün raf ömrünü tamamladığı, bir bölümünün filtre kısmının paslanmış olduğu, tüm maskelerin de 20 yıl önce üretildikleri ortaya çıktı.
 
İSTENEN CEZALAR
 
Savcıların fezlekesinde şirketin sahibi ve yöneticisi ilk 8 kişi hakkında TCK'nın 'Kasten adam öldürmeyi' düzenleyen 81'inci ve 'olası kastla' ilgili 21'inci maddesi kapsamında 301 kez, 20- 25 yıl hapis cezası öngördü. Ayrıca 'Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama' suçlamasıyla 161 kez 3 yıldan az olmamaz kaydıyla hapis cezası istedi.