BIST 9.680
DOLAR 32,41
EURO 34,45
ALTIN 2.488,61
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma müfettişlerine soruşturma izni verilmemesi TBMM'de

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağına olumlu rapor veren müfettişlere adli soruşturma açılmasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in izin vermemesi TBMM gündemine getirildi.

Abone ol

CHP Manisa Milletvekilleri ve aynı zamanda da Soma kazasını araştırma komisyonu üyesi olan Özgür Özel ile Sakine Öz, ayrı ayrı bakan Faruk Çelik'in yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli süreçte ise, aralarında şirketin yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bilirkişi heyetinin de iki kez, incelemede bulunduğu maden ocağına faciadan kısa süre önce olumlu rapor veren iki müfettişinde aralarında bulunduğu kamu görevlilerine, adli soruşturma açılması için savcılar izin talebinde bulundu. Ancak facianın üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, adli soruşturma için izin vermedi.

MİLLETVEKİLLERİ BAKANA SORDU

Soruşturma izninin verilmediğine yönelik haberlerin ardından CHP Manisa Milletvekilleri ve aynı zamanda da Soma kazasını araştırma komisyonu üyesi olan Özgür Özel ile Sakine Öz, konuyu TBMM gündemine taşıdı. İki milletvekili de ayrı ayrı bakan Faruk Çelik'in yanıtlaması için soru önergesi verdi. Milletvekilleri Özel ve Öz, önergede; "Soruşturmaya neden izin verilmediğini, soruşturmanın üst düzey bürokrasiye ve hükümete mi ulaşmasından çekinildiğini, bilirkişi raporundaki gecikmenin nedeninin ne olduğunu ve bu iki müfettişin denetledikleri başka ocaklarda da kaza olup olmadığını" sorularına yer verdi.

"O MÜFETTİŞLERE MADALYA TAKMAMIZ GEREKİYOR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul'daki asansör faciasıyla ilgili açıklamalar yaptı. Çelik, "Binayı TOKİ yapıyorsa sorumluluk TOKİ'nindir ama eğer siz bunu anahtar teslim bir başkasına, arsa sahibi olarak vermişseniz, o sorumluluk onu alan ve yapan firmadadır" dedi. Sorunun sistem sorunu olduğunu ifade eden Çelik, "Ceza çözüm müdür" diye sordu. "Müfettiş bekçi değil" mesajı veren Çelik, Soma faciasında müfettişlere soruşturma izni vermemesi için de "Müfettişler, görevlerini yapmış. Geriye dönük 2009 yılına kadar teftiş yapan tüm müfettişlerin soruşturulmasıyla ilgili izin isteniyor. 2009, 2010, 2011 yılında kaza olmamış ki, o müfettişlere madalya takmamız gerekiyor o zaman" yorumunu yaptı.