BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  DÜNYA

Solucanlar çöp sorununa karşı işbaşında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerin çöp sorununa karşılık solucanları devreye sokuyor. Türkiye’de ilk defa İzmir’de kurulacak tesisle,...

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerin çöp sorununa karşılık solucanları devreye sokuyor. Türkiye’de ilk defa İzmir’de kurulacak tesisle, solucanlar tarafından evsel atıklar yenerek gübre üretilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı projeyle evsel atıkların dönüştürülmesinde solucanlardan yararlanılacak. İzmir Karabağlara yapılacak tesisle evsel atıklar solucanlar marifetiyle gübreye dönüştürülerek ekonomik değer oluşturulacak. Engellilerin çalışacağı tesiste uygulanan modelin Türkiye geneline yayılması da planlanıyor.
Yer tespiti yapılan projede, gübre üretimine Ekim ayında başlanacak. Proje için ABD, Romanya ve Ukranya’dan çöp işinde uzman 1 milyon solucan ithal edilecek. 9 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve bin 930 ton kapasiteli tesiste sadece pazarların sebze ve meyve atıkları gibi organik evsel atıklar kullanılacak. Yine Karabağlar ilçesinde bulunan katı atık tesisinden de buraya evsel atıklar getirilecek. VERMİ adı verilen kırmızı solucanlar bu atıkların üzerine salınacak. Solucanlar tarafından kemirilen evsel atıklar, 15 günle 1 ay arasında değişen sürelerle gübreye dönüşecek. Solucanlar tarafından üretilen gübre, park, bahçe ve zirai alanda kullanılacak. 1,5 milyon TL’lik maliyeti olan tesis ile yılda ekonomiye 45-50 milyon TL’lik katma değer sağlanacak.

ZİHİNSEL ENGELLİLER ÇALIŞACAK
İşkur, KOSGEB, Tarım Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği projede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da yer alacak. Aile Bakanlığı’nın desteğiyle, projede zihinsel engelli vatandaşlar istihdam edilecek. Gübre tesisinde 15 yaş üstü 50 zihinsel engelli çalışacak.
(İHA)