BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.507,75

Şok kaset ve internet siteleri

CHP lideri Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen gizli kamera görüntüleri gündemi yerle bir etti.

Türkiye, tarihine geçecek bir iddiayla günlerdir çalkalanıyor.

CHP lideri Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen gizli kamera görüntüleri gündemi yerle bir etti. Sokaktaki vatandaştan tutun köşe yazarlarına kadar herkes bunu konuşuyor.

Ergenekonla ilgili ses kayıtları, Ali Kırca, Turgut Altınok gibi isimlerin videoları ve şimdi de Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntüler...

Kısacası nerede "gizli, saklı" skandal sebebi var, hepsinin ilk servis edildiği yerler genelde internet siteleri oluyor. İnternet medyası, medya içerisinde bir anlamda paravan olarak kullanılıyor.

Baykal'la ilgili görüntüler ilk olarak Metacafe adında video paylaşım sitesinde yayınlandı arkasından da Habervaktim internet sitesinde. Ve sonra hızla yayılmaya başladı.

Videonun yayınlandığı tespit edilen 62 site var. Baykal'ın avukatları bu sitelerle ilgili hukuki sürecin başlatılacağı haberini verdiler.

Medya açısından büyük bir sınav olan bu olay özellikle internet medyası açısından çok daha büyük bir sınavdı.

Bir yanda bu görüntüleri kullanarak ya da haber yaparak "paravan" olacaksınız, bir yanda iddia niteliği taşıyan bu görüntüleri görmezden geleceksiniz.

Görmezden gelmek Türkiye'yi sallayacağı belli bir habere de bir anlamda sırt çevirmeyi seçmek demekti.

İşte bu noktada her medya kuruluşu kendi iç hesabını yaptı. Sonuç ise ortada.

Görüntüler yayınladığı ilk andan itibaren İnternethaber'de de yoğun bir kafa patlatma mesaisi başladı.

Görüntüleri yayınlayıp yayınlamamakta bir sıkıntı yoktu. Kimse bunu aklının ucundan dahi geçirmedi. Mesele olayın haber boyutunda nerede durulacağıydı.

Haber görülecek miydi? Ne kadarı, hangi boyutu görülmeliydi? Ya da hiç görülmemeli miydi? Bu tartışmalar sürerken olay bir yandan ülkenin konuştuğu bir numaralı gündem maddesi haline gelmişti bile.

Ama İnternethaber olayı görmeden beklemeyi tercih etti. Yazı İşleri toplantısından çıkan bu karar neticesinde süreci izleyerek bekledi.

Taki savcılık suç duyurunda bulunana kadar. İnternethaber'de konuyla ilgili yapılan ilk haber de suç duyurusuydu.

Olayın bir başka boyutu ise görüntülerde yer alan CHP Milletvekili olduğu iddia edilen kadınla ilgili.

Artık herkes bu iddialarda ismi geçen kişinin Nesrin Baytok olduğunu biliyor. Fakat daha haber ilk verilmeye başlandığı andan itibaren evli ve çocuk sahibi bir kadının iddialar üzerine bir haberde isminin açık açık yazılması bence doğru değildi.

Okuduğum bir çok haberde isim alenen verilmişti. İnternethaber'in ilk haberinde ise sadece N.B ibaresi vardı. Bu noktada İnternethaber'in doğru bir duruş sergilediğini düşünüyorum. Özellikle internet sitelerinde bu tür etik kurallara riayet edildiğini malesef nadir görüyoruz.

Bundan sonrası içinse söylenecek pek bir laf yok.

Artık bu görüntülerle ilgili yapılan her açıklama, yazılan, çizilen ne varsa haber niteliği taşıyor.

Haberi görmeme şansınız yoksa da nasıl gördüğünüz duracağınız yeri belirler.

Kamusalın ağzından hiç düşmese de çerçeveyi daralttığımızda olay " özel hayatın mahremiyeti"ne gelip dayanıyor. Bunun için de medya etiği ilkelerinin çok iyi hesap edilmesi gerekli. Özellikle de adı "etikten yoksun" olarak çıkmış internet medyası için.

Bunun böyle olup olmadığını görmek için gerçek anlamda habercilik yapan internet sitelerini bu süreçte bilhassa takip etmenizi tavsiye ederim.

İNTERNETHABER SİZCE NE DEMEK?

İnternethaber'in 10. kuruluş yıldönümü münasebetiyle "Sizce İnternethaber ne demek?" diye bir soru sormuştum.

Gelen cevaplardan en beğendiğimi sizinle paylaşmak istiyorum. Her ne kadar bir Fenerbahçeli olsam da gelen yorum güzeldi:))

haciwhat

internethaber, kuruluşundan itibaren geçen 10 yıllık süre zarfında fenerbahçe'nin türkiye kupası kazandığı haberini okuyucularıyla paylaşamamış haber sitesi demek :)