BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  GÜNCEL

Şok iddia! Barzani Öcalan teklifini ret mi etti?

İddialara göre Öcalan'la görüşmesi istenen Barzani bu teklifi geri çevirdi.

Abone ol

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, çözüm sürecine katkı kapsamında Öcalan'ı ikna etmesi için Türk yetkililerin Barzani'ye görüşme teklifinde bulunduğu, Barzani'nin "Esaret koşullarında görüşme yapamam" diyerek teklifi reddettiği iddia edildi.

BARZANİ KABUL ETMEDİ

Erbil merkezli Basnews ajansının Barzani’ye yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Türk yetkililer Barzani’den İmralı Cezaevi’ne giderek Öcalan’la bir görüşme gerçekleştirmesini rica etti. Ancak Barzani, Öcalan’ı esaret koşullarında ziyaret etme talebini kabul etmedi. Kürdistan Bölge Başkanlığı yetkilisi olduğu açıklanan ancak ismi saklı tutulan kaynağın, "Barzani, Öcalan'ı zından koşullarında görmek istemedi. Bir Kürd liderini zındanda görmenin kendisini huzursuz edeceğini belirterek bu teklifi reddetti" dediği belirtildi.

MEKTUP YAZDI

Yaklaşık 3 ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Diyarbakır'ı ziyaret eden Barzani, çözüm sürecine katkı amacıyla devlet yetkilileri ile üst düzeyde görüşmeler yapmış, BDP yönetimi ile de biraraya gelmişti. Bir süre önce de Öcalan tarafından Barzani'ye bir mektup yazıp Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanmasına katkı sağlamasını istemişti. Mektubu Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, Erbil'de görüştükleri Barzani’ye teslim etmişti. Öcalan ile Barzani arasında zaman zaman mektuplaşma ve mesajlaşmanın olduğu biliniyor. Öcalan’ın Barzani’den Ulusal Kongre’ye ev sahipliği yapmasını ve Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava konusunda esnek bir siyaset izlemesini istiyor.

İKİ KEZ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Öcalan, Barzani ile yakalanmadan önce Şam’da birkaç kez biraya geldi, KDP ile PKK arasında yaşanan sorunları çözme konusunda ise iki kez işbirliği anlaşması imzalandı. Bir sürdir Rojava'da iktidar mücadelesi nedeniyle KDP ve PKK’nin ilişkileri gerildiği için, taraflara yakın medya organlarında birbirinin aleyhine sert yazılar yayınlanıyor.