BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Soğuk havalar kalbi vuruyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, kalp ve damar hastalığı olan kişilerin soğuk ve rüzgarlı havalarda kendilerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Abone ol

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, kalp ve damar hastası olan kişilerin, hastalık risklerinin kış mevsiminde daha fazla arttığını belirtti.

Havaların soğuması ile birlikte kalp hastalıklarının daha sık gündeme gelmeye başladığını kaydeden Dr. Bıyık, şöyle konuştu: “Soğuk havalarda insanların kalp ve damar sağlıklarına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Soğuk direkt olarak kalp damarlarında büzüşmeye neden olur bu yüzden, özellikle kalp ve damar hastalığı olan kişilerin rüzgara karşı yürümemeleri, kendilerini muhafaza etmeleri çok uygun olur.

Bu kişilerin mümkünse rüzgarı arkalarına alarak yürümeleri daha doğru olur. Birde kalp hastalarının böyle soğuk havalarda çok iyi giyinmeleri gerekiyor. Dışarı mümkünse çıkmamaları ama çıkmaları gerekiyorsa sıkı giyinerek, başlarını ve yüzlerini kapatarak çıkmaları daha doğru olur. Vücudumuzu kapatan elbiseler özellikle tercih edilmeli, bol ve çok katlı giyinerek, arada hava tabakaları oluşturarak ısınmayı kolaylaştırmalıyız.”

Alkol ve sigara kullanan kişilerin soğuk havalarda mümkünse bunlardan uzak durmaları gerektiğini vurgulayan Dr. İsmail Bıyık, şunları söyledi: “Özellikle soğuk havalarda sigara içimi ve alkol alımı sıkıntılı ve riskli alışkanlıklardır. Soğuk havalarda sigara içilmemeli ve alkol alımından kaçınılmalı, çünkü alkol vücuttaki damarları genişletir. Isı kaybına neden olarak, üşümenin ve soğuğa maruz kalmanın etkilerini artırır. Bu yüzden soğuk havalarda alkol alınması düşüncesi kesinlikle yanlış bir düşüncedir ve yapılmamalıdır.”

KIŞ MEVSİMİNDE ZENGİN GIDALAR ALMAK GEREKİYOR

Soğuk havalarda spor ve egzersiz yapımına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Bıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soğuk havalarda spor, mümkünse kapalı mekanlarda, ortam ısısı iyi olan yerlerde yapılmasını tavsiye ediyoruz. Eğer bunu yapamıyorlarsa egzersizlerini dışarıda yapmak yerine ertelemeleri daha doğru olur. Kişilerin soğuk havalarda hekimlerin verdikleri ilaç tedavilerini istisnasız uygulamaları gerekiyor. Kış mevsiminde enfeksiyonlardan korunmak için grip aşısı muhakkak yapılmalıdır."

Özellikle diyabetik ve kronel kalp rahatsızlıkları olan ve yaşı 60 üzerinde olan kişilerin grip aşısı yaptırmalarının çok önemli olduğunu anlatan Bıyık, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü bunlar risk grubuna giren hastalardır. Kalp ve akciğer hastalarının primikok aşılarını 5 yılda yaptırmaları gerektiğini öneriyoruz. Bunun dışında soğuk havalarda beslenmede çok önemli. Kış mevsiminde karbonhidratlar bakımından zengin gıda almak gerekiyor. Çünkü bunlar direkt enerjiye ısıya çevriliyor. Bu yüzden karbonhidrat tüketimi kış aylarında artırılmalı. Kış mevsiminde bununla birlikte sürekli hareketsiz kalmakta problem olabiliyor. Hastalarımız ev içerisinde sürekli hareket etmeliler.”