BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.498,53
HABER /  EKONOMİ

Soğanda fiyatlar düşüşe geçti Geçen hafta 4 liraydı

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, geçen hafta ülke genelinde kuru soğan fiyatının bir anda iki kat çıkarak 4 lira seviyesine ulaştığına dikkat çekti. Kuru soğanın bu hafta 2 lira indiğini belirten Akbaş, "Yükseliş beklemiyoruz" dedi.

Abone ol

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, geçen hafta spekülatörlerin panik havası oluşturarak soğan fiyatlarını aniden yükseltme girişiminde bulunduğunu hatırlattı.

Ülke genelinde kuru soğan fiyatının bir anda iki kat artarak 4 lira seviyesine ulaştığını belirten Akbaş, yetkililerin artan fahiş fiyata müdahale ederek piyasanın rahatlamasını sağladığını dile getirdi.

Türkiye'nin kendine yeten temel gıda ürünlerini yetiştirebilecek potansiyelde olduğuna dikkati çeken yeterli soğanın depolarda bulunduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:

"Sekizinci ayda kışlık soğanın hasadı yapılır. Bu yıl da hasat sezonu geçtikten sonra her yıl olduğu gibi soğanlar depoya alındı. Hasat sonrası soğan piyasasında fiyat 1-1,5 lira arasında oluştu. Bu mevsim şartlarına göre geçerli piyasa fiyatıydı. Daha sonra bazı spekülatörler tarafından soğanın bu yıl yetmeyeceği, az olduğu haberleri yayıldı.

Bunun üstüne soğan fiyatları anormal bir şekilde yükselmeye başladı. Halbuki yeni mahsul soğanın çıkacağı üçüncü, dördüncü aylara kadar bize yetecek soğanımız şu anda mevcuttur. Spekülatörlerin oyunları nedeniyle geçen hafta soğanın fiyatı 4 liraya kadar çıkmıştı. Biz bunun daha önce de spekülasyon olduğunu belirttik.

Bir hafta içinde 4 liraya çıkmış olan kuru soğanın fiyatı bu hafta tekrar 2 lira seviyesine indi. Tahminimize göre soğan piyasası 1,5-2 lira civarında sürdürülecektir. Bu aşamadan sonra soğan fiyatlarında artık bir yükseliş beklemiyoruz."