BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.428,39
HABER /  SAĞLIK

Sofranızdaki öldüren tehlike!

Çin tuzu olarak bilinen ve yediğimiz birçok gıdanın içinde bulunan bu madde ölümcül tehlike içeriyor.

Abone ol

Severek yediğimiz abur cuburlarda ve hazır yiyeceklerde adeta bizi zehirleyen bir madde kullanılıyor. Çin tuzu olarak bilinen bu madde zararlı olarak bildiğimiz sofra tuzundan kat be kat daha zararlı.

Tuz üretiminde kullanılan E536(Potasyum Ferrosiyanit) kodlu bu maddenin ABD'de yasaklandığı ancak Türkiye'de serbest olduğu biliniyor. Öyle bir zararlı madde ki bu fazla tüketenlerde iç kanama, alerji hatta beyin kanamalarına varan etkilerini görmek mümkün. Bu yüzden marketten ürün satın alırken etiketindeki 'E' koduna dikkat etmek gerekiyor.

ABUR CUBUR VE HAZIR GIDALARDA BULUNUYOR 

Zararlı olduğu belirtilen bir diğer katkı maddesi ise ‘umami’ ve ‘beşinci tat’ olarak da bilinen ‘Çin tuzu’. E621 MGS (Mono Sodyum Glutamat) kodlu bu madde lezzet zenginleştirici olarak kullanılıyor ve bağımlılığa neden oluyor.

Milliyet'in haberine göre hazır çorba, cips, sucuk gibi hemen hemen her türlü gıda maddesinde kullanılan ‘Çin tuzu’nun, kanser, kalp çarpıntısı, migren ve hiperaktiviteye neden olduğu, aşırı iştah nedeniyle de obeziteyi tetiklediği belirtiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde kullanımı yasaklanan veya sınırlandırılan ‘Çin tuzu’nun, Türkiye’deki kullanımına ilişkin bir kısıtlamanın olmaması uzmanlarca eleştiriliyor.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

MSG’nin alkole eş değer bağımlılık yaptığını savunan Prof. Dr. Kenan Demirkol, “Türkiye’de gıda katkı maddelerini kullanan 500 bin işyeri var fakat denetlenen 400 bin işyeri. Denetleme aşamasında da çok büyük açığımız var” dedi. Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru da ‘Çin tuzu’nun kullanımına ilişkin bir kısıtlama olmadığını söyledi. Kuru, “Katkı maddelerine yönelik denetimler yeterli değil. Özellikle çocuk ve hamileler için koruyucunun olup olmadığı belirtilmesi gerekiyor” dedi.