BIST 9.751
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.420,82
HABER /  SAĞLIK

Soframıza gelen tavuklar hormonlu mu?

45 günde kesim aşamasına gelen tavuklara çabuk gelişmesi için hormon mu veriliyor? Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, iddiayı yalanlarken, kamuoyunu bilgilendirmek için de kolları sıvadı.

Abone ol

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, tavuk etiyle ilgili tartışmalara son vermek için kolları sıvadı. Dernek yönetimi, bir Ankaralı bir grup blog yazarını tavuk kesim ve işleme tesislerinde inceleme yaparak, tavuk üretimi konusunda bilgi verdi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, bir grup blog yazarıyla bir araya geldi. Dernek Başkanı Dr. Sait Koca, Prof. Dr. Ahmet Ergün ve Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Akan ve Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu'nun katıldığı toplantıda, blog yazarları Türkiye'de tavuk üreticiliği konusunda bilgilendirildi.

TAVUKLAR HORMONLU MU?

Tavuk üretiminin hiçbir aşamasında hormon ya da benzeri "büyütücü" ilacın ya da katkının kullanılmadığını söyleyen Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, literatürde de böyle bir ilaç ya da karışımın olmadığını kaydetti. Hormon kullanımının yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını bu nedenle de tavuk tüketiminde bir takım endişelerin gündeme geldiğini belirten Akan, hem akademik hem de dernek olarak bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

TAVUKLARA ANTİBİYOTİK VERİLİYOR MU?

Dernek Başkanı Dr. Sait Koca ise üretim aşamasında gerekli görülmedikçe antibiyotik kullanılmadığını söyleyerek üretimin her aşamasının denetlendiğini belirtti. Koca, dernek olarak antibiyotiksiz üretimi desteklediklerini söyledi.

ÜRETİM VE KESİM TESİSLERİ

Bilgilendirme toplantısının ardından blog yazarları Bolu'daki bir firmaya ait tavuk kesim ve işletme tesisini gezerek yetkililerden bilgi aldı.

En çok merak edilen konulardan birisi de tavuk sosis ve salamların üretiminde tavuğun hangi parçalarının kullanıldığı oldu. Tesis yetkilisi Mehmet Şensoy tavuk sosis ve salamın içerisinde sadece tavuk göğsü ve göğüs derisi kullanıldığını, tavuk boynu kemik ya da diğer parçalarının tüketime hazır tavuk ürünlerinde kullanmanın yasak olduğunu söyleyerek, Türkiye'de büyük işletmelerin tamamının bu konuda çok hassas davrandığını kaydetti.  Tavuk kemikleri ve diğer yenebilir atık malzemelerin özellikle Rusya'ya ihraç edildiğini söyleyen Şensoy Tavuk ihracatının her geçen arttığını belirtti.