BIST 9.713
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.426,90
HABER /  GÜNCEL

Snowden Rusya'dan ayrılmak istemiyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet sırlarını ifşa etmekle suçladığı eski CIA ajanı Edward Snowden'ın Rusya'daki bir yıllık sığınma süresi doldu. Snowden'ın sığınma hakkını uzatma talebinde bulunduğu belirtildi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet sırlarını ifşa etmekle suçladığı eski CIA ajanı Edward Snowden'ın Rusya'daki bir yıllık sığınma süresi bugün doldu. Snowden'ın sığınma hakkını uzatma talebinde bulunduğu belirtildi.

Snowden'ın avukatı Anatoli Kuçerena Rus makamlarınca sığınma başvurusu değerlendirilen müvekkilinin bu süre boyunca Rusya'da kalabileceğini söyledi.

Kuçerana, Snowden'in geçici oturma izni olduğunu fakat siyasi mülteci talebinde bulunmadığını belirtti.

Snowden geçen yıl çok sayıda gizli NSA belgesini Washington Post ve Guardian gibi gazetelere sızdırmıştı. Bu belgeler, NSA'nın ABD'de ve dünyada yapılan milyonlarca telefon görüşmesini ve yabancı liderleri izlediğini ortaya koymuştu.

Skandal, ABD'de, NSA'nın rolü ve bu tür geniş takibat yapmak için yetkileri olup olmadığı hakkında bir tartışma başlatmıştı.

ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın ayrıntılarını sızdırdıktan sonra Snowden geçen yıl 30 Mayıs'ta ABD'den kaçarak Hong Kong'a gitmiş oradan da Moskova'ya gelerek sığınma başvurusunda bulunmuştu.

Rusya Snowden'a bir yıllık sığınma hakkı vermişti.

Snowden ABD'nin NBC ile kanalı ile röportajında kelimenin geleneksel anlamında bir casus "olarak eğitildiğini" söyledi.

Örneğin yurtdışında bir işte çalışır gibi davranarak, farklı bir isim altında hayatını sürdüğünü belirten Snowden, yurtdışında ajan devşirmediğini belirtti:

"İşim sistemleri ABD için çalışır hale sokmaktı. Bunu en alttan en üste her düzeyde yaptım. Şimdi ABD hükümeti bunları inkâr edebilir, 'o sadece düşük seviyeli bir analizciydi' diyebilir" diye konuştu.

Snowden'ın Rusya'da ne iş yaptığı ya da nerede yaşadığı bilinmiyor.

Geçtiğimiz Nisan'da Snowden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in halkın sorularını yantladığı "Direkt Hat" programında Putin'e, "Rus devleti milyonlarca insanın iletişim bilgilerini kaydediyor mu?" sorusunu yöneltmişti.

Mayıs ayında ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Snowden'ı "mert davranıp" ülkesine dönmeye çağırdı.