BIST 9.551
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.481,01
HABER /  DÜNYA

Skandal sözler 'ABD sopa göstermenin işe yaradığını gördü'

Düşünce Kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nden Max Hoffman, rahip Brunson meselesiyle ilgili haddini aşan ifadeler kullandı. Hoffman, 'ABD sopa göstermenin işe yaradığını gördü' dedi.

Abone ol

Rahip Brunson'un tahliyesi sonrası ABD'den küstah beyanlar birbiri ardına gelmeye başladı.  Düşünce Kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nden Max Hoffman, Amerikalı rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmasının sevindirici bir haber olmakla birlikte iki ülke arasındaki temel sorunları çözmediğini savundu.

Amerika'nın Sesi sitesinde yer alan habere göre Brunson’un serbest bırakılmasını değerlendiren Hoffman, Amerika’da yargı kararının sonucu olarak algılanmadığını iddia eden uzman, “Amerika, (Türkiye’ye karşı) sopa gösterme yönteminin ve baskı kampanyasının işe yaradığını gördü” diye konuştu.

İRAN'A AMBARGO VE S400
Merkez’in Ulusal Güvenlik ve Uluslararası Politika bölümü müdür yardımcı Hoffman, iki ülke arasında çözüm bekleyen iki stratejik sorunun ilkinin, Kasım ayında yürürlüğe girecek olan İran’a yönelik yaptırımlar konusunda Türkiye’nin ne denli işbirliği yapacağı, ikincisinin de Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alıp almayacağı olduğunun altını çizdi.

'SİYASİ TUTUKLU' İDDİASI
Türkiye’de tutukluluğu hala devam eden NASA uzmanı Serkan Gölge gibi diğer Amerikalı ve çifte vatandaşlık sahibi kişilerin davalarına da değinen Hoffman, Amerikalıların bu kişileri ‘siyasi tutuklu’ olarak gördüklerini belirtti ve Brunson davasının sonucunun Türkiye’yle ilgili genel algıyı değiştirmediği yorumunda bulundu: “Brunson artık özgür olduğu için Trump’ın Türkiye’yle daha az ilgilendiğini göreceksiniz çünkü Brunson davası Trump’ın çok kişisel yaklaştığı bir konuydu. Ancak Türkiye’nin pek güvenilir bir müttefik olmadığı, muhaliflere adaletsiz bir şekilde baskı yaptığı ve ABD’yle pazarlık yapabilmek adına neredeyse rehine tutma yollarına bile başvurduğu algısı devam edecek. Korkarım ki bu durum daha da uzayacak ve ABD’nin Türkiye ile ilişkilerine renk vermeye de devam edecek”.