BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.526,94
HABER /  GÜNCEL

Siz kolonyayı ne için kullanıyorsunuz?

Türklerde özellikle bayram günlerinde ön plana çıkan kolonyanın aslında günlük hayatta niçin kullanmamaız gerektiğini dev isimler açıkladı.

Abone ol

Evlerde kimi zaman gelen misafirlere ikram edilen, kimi zaman yere düşen bir çocuğun yarasının temizlenmesinde kullanılan, kimi zaman da dışarı çıkarken güzel kokmak için kullanılan kolonya, günümüzde artık özellikle gençler tarafından, daha çok dezenfektan özelliğiyle tercih ediliyor.

Ankara'da 1923 yılında Ulus'taki küçük bir dükkanda faaliyetine başlayan, günümüzde Türkiye'nin yanı sıra pek çok ülkeye kolonya gönderen Eyüp Sabri Tuncer Ankara Fabrika Genel Koordinatörü Sönmez Hafızoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dökme usul kolonya kullanımının Türkiye'nin dışında, Avrupa ülkelerinde veya diğer komşu ülkelerde olmadığını söyledi. 

Hafızoğlu, kolonyanın Türkiye'ye özgü bir gelenek olduğunu belirterek, ''Türkiye'de özellikle belli bir yaşın üzerindeki insanlar kolonyayı kullanıyorlar. Gençler de antiseptik olarak veya antibakteriyel olarak kullanıyorlar. Ama kokusundan istifade etmek için kullanan insanlarımız da hala çok. Kozmetik preparatlar içerisinden en çok satılan kolonyadır. Türkiye'de o kadar çok üretici var ki. Üretimi çok kolay olan bir ürün. Küçük mekanlarda da üretilebiliyor. Dolayısıyla üretimdeki bu yaygınlık kullanılışa da yansıyor'' diye konuştu.

Hafızoğlu, kullanım açısından Türkiye'nin doğusuyla batısı arasında da fark olduğunu dile getirerek, ''Batı tarafındaki şehirler belki belirli yaşın altındakiler çok kullanmıyor ama doğu tarafında bizim 20 çeşit kolonyamız var. Hepsi de satılıyor o taraflarda. Limon kolonyasının yanı sıra renkli kolonyalar, tütün, altın damla gibi kolonyamız var. Oralarda çok satılıyor'' dedi. 

KOLONYANIN ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİĞİ VAR

Üretimin yüzde 87'sini limon kolonyasının oluşturduğunu anlatan Hafızoğlu, Eyüp Sabri Tuncer'in 87 yıldır kullandığı bir formülü olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

''Son yıllarda satışlarımızda çok büyük olmasa da bir düşüşten söz edebiliriz. Adet bazında bir düşme yok ama kolonya Türkiye'de bir düşüş içerisinde, bu bir gerçek. Biz de çok hissedilmedi. Açık parfümlerin çıkması, gençlerin parfümleri gördükten sonra kolonyayı benimsememeleri bunda etken. Son zamanlarda çıkan virütik enfeksiyonlar, kolonyayı biraz gündeme getirdi. O enfeksiyonlar sayesinde insanlar kolonyayı kullanmaya başladı. Çünkü her ne kadar ambalajında yazmasa da, içinde alkol olduğu için kolonyanın antibakteriyel bir özelliği var. Bu antibakteriyel etkisini insanlar son zamanlarda kullanıyorlar. Zaten bizim Türk kültüründe var. İnsanlarımız pek farkında değildi. Misafirliğe gittiğiniz zaman tokalaşıyorsunuz, öpüşüyorsunuz, sonra elinize kolonya sürüyorsunuz. Temastan sonra ellerini bir steril hale getiriyorsumnuz, bilmeden yapılan bir hijyenik yaklaşım varmış.''

KOLONYADA GENÇ NESİL KULLANIM YAYGINLIĞI AZALIYOR

Eczacıbaşı Girişim Ürün Müdürü Sami Çölgeçen de, Türkiye'de kolonya pazarının standart limon, parfümlü kolonya ve traş kolonyası olmak üzere üç gruba ayrıldığını, pazarın yüzde 70'ini, ağırlıklı olarak evlere ve günlük yaşantıda kullanılan limon kolonyasının oluşturduğunu kaydetti. 

Standart limon kolonyası pazarı Türkiye'de durağan bir seyir içinde olduğunu ifade eden Çölgeçen, limon kolonya pazarının cirosal büyüklüğünün 62,6 milyon lira olduğunun tahmin edildiğini belirterek, şunları söyledi: 

''Kolonya pazarı daha çok geleneksel kullanıcılardan oluşuyor. Ferahlama, serinleme, yenilenme, temizlik ve hijyen duygusu uyandıran kolonyada genç nesil kullanım yaygınlığının azaldığı gözlemleniyor. Kolonya genel olarak temizlik amaçlı kullanılıyor. Yemeklerin ardından, tuvalet ihtiyacı sonrası kolonya kullanımının yoğun olduğu biliniyor. Kolonya toplumumuzda bayramlarla özdeşleştirildiği için bu dönemde kullanımda ciddi bir artış gözlemleniyor. Bunun yanı sıra yaz aylarında ferahlama, rahatlama amaçlı kullanım da görülüyor. Selin Limon Kolonyası olarak gençlerde kullanımı artırmak ve ürünün benimsenmesini sağlamak amacıyla yeni stratejiler benimsedik.''