BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,56
HABER /  GÜNCEL

Yaşar Kemal'in ölümüne kim ne dedi?

Edebiyatın büyük ustası Yaşar Kemal'in ölümü sonrası siyaset dünyasının liderlerinden birbiri ardına taziye mesajları geldi.

Abone ol

Edebiyatın büyük ustası Yaşar Kemal yaşamını yitirdi. Büyük usta Yaşar Kemal'in ölümü sonrası siyaset dünyasından gelen mesajlar şöyle:

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN:  Gerek hanımefendiyi gerek yeğenini aramak suretiyle kendileriyle bu acılarını paylaştım. Derin bir teessürümüz olduğunu kendilerine de ifade ettim. Ayrıca kendisine ben Allah'tan rahmet, yakınlarına ve edebiyat camiamıza da başsağlığı diliyorum.

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: Hikaye ve romanlarının yanı sıra folklor araştırmalarıyla da edebiyatımıza büyük değer katan ve dünyayı bin çiçekli bir kültür bahçesi olarak gören Yaşar Kemal, okuyucularına emanet ettiği eserleriyle aramızda yaşamaya devam edecektir. Hayatı boyunca Fransa Devleti tarafından verilen Legion d'Honneur nişanı başta olmak üzere, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül ile taltif edilen, edebiyatımızın emekçisi Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU: Büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal'i kaybetmekten duyduğum hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çekiyorum. Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda, evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal'in ülkesine karşı
duyduğu sorumluluk, onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır.

11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: "Yaşar Kemal, Homeros'tan Dede Korkut'a; Kürt destanlarından Yunus Emre ve Karacaoğlan'a; Evliya Çelebi'den Sait Faik'e uzanan edebi zenginliğimizi günümüzün süzgecinden geçirerek evrensel ve anıtsal eserlere dönüştürdü.

Edebiyatımızı en yüksek noktalara taşırken bir aydın olarak özgür ve bağımsız duruşuyla, insani değerlerin yüceliğinden taviz vermeksizin ve toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde hep barıştan yana oldu, barışın dilini kullandı.2008 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kendisine tevdi ettiğim törende yaptığı konuşmada, “… Bugün de sonsuz düşler kuruyorum. Düş gücünü yitiren insanın hiçbir umudu kalmaz…Ben onun için yazıyorum, sevgi için, dostluk için, savaşa düşmanlık için yazıyorum. İyi şeyler için yazıyorum yoksa gerisi ne olacak yani. Her şey ölümlüdür…İnsanın içindeki vicdan ölümlü değildir, içindeki sevgi ölümlü değildir’ demişti.Yarattığı eserlerin hepimizin düşleri ve umutları olmaya devam edeceği ve içimizdeki sevgiyi ve vicdanı ayakta tutacağı inancıyla kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun."

cumhurbaskani-abdullah-gul-yasar-kemal-mesaji.jpg Abdullah Gül, taziye mesajında 2008 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü Yaşar Kemal'e verirken çekilen fotoğrafı da paylaştı.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: Yaşar Kemal, edebiyatımızın dev çınarlarından birisi. Büyük bir üzüntü duyduk, duymamak mümkün değil. Halkımızın başı sağ olsun. O, bizim edebiyatımıza destanı kazandıran bir edebiyatçıydı. Adana'yı, Çukurova'yı ondan daha güzel anlatan bir başka yazarımız olmadı. Hepimizin başı sağ olsun.

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI FİGEN YÜKSEKDAĞ VE SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Yaşar Kemal'in bize en büyük mirası, umuttur. Eserleri, insani değerler, barış ve adalet mücadelesi için ilham kaynağı olmayı sürdürecektir.

9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL: Ailesine ve milletimize başsağlığı dilerim. Yeri doldurulmaz bu büyük insan, hep sevgi ve saygıyla anılacaktır. Bıraktığı yüzlerce eser, insanları aydınlatmaya devam edecektir. Allah, rahmet eylesin.

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: Fikriyatı ne olursa olsun, Türk edebiyatının usta kalemi, Türk romanının dev ismi Yaşar Kemal'in vefatından büyük bir üzüntü duydum. Halkından kopmayan merhum Yaşar Kemal'e Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı temenni ediyorum.