BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

'Sivil şehit' tanımlaması için toplanacaklar!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'daki faciada yaşamını yitirenlerin sivil şehit sayılması için çalışma yaptıklarını belirterek, "Biz çalışmamızı yarına kadar tamamlarız ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur" dedi.

Abone ol

İslam, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çalışmada geçmişteki maden kazalarında ölenler için de bir şey olup olmayacağı yönündeki soru üzerine İslam, bütün bunları Bakanlar Kurulu'nda konuşacaklarını ifade ederek, bakanlık olarak her ihtimale karşı neler yapabileceğine dair geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

YASALARIMIZDA ŞEHİTLİĞİN TANIMI YOK

"Nasıl bir tanımla olacak?" sorusu üzerine İslam, mevcut yasalarda da herhangi bir tanım bulunmadığına dikkati çekerek, "Yani biz 'şehit' diyoruz vazife malüllerine ve öyle kabul ediyoruz. Ama yasalarımızda şehitliğin tanımı hiç yok. Dolayısıyla da bu tabirleri yasada kullanmıyoruz, 'vazife malülü' diyoruz. Ama bazı vazife malüllerini, şehitlik kapsamı içerisinde hakları bakımından değerlendiriyoruz ve onlara bu hakları veriyoruz" diye konuştu.

"Yarın Bakanlar Kurulu'nda gündeme taşıyacak mısınız?" sorusuna İslam, "Evet yarın konuşacağız" yanıtını verdi.

Bakan İslam, "Peki şehitlik kavramı üzerinden mi yola çıktınız?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

ŞU ACİL ORTAMDA DÜŞÜNĞÜMÜZ BİR ŞEY DEĞİL 

"Şehitlik kavramı yasayla tanımlanmış bir kavram değil. Yasalar üzerinden devam edeceğimiz için o çok sonraki bir iş. Bizim bunu daha sonra bakanlık olarak belki yapmamız ve düzenlememiz gerekir. Ama şu acil ortamda düşündüğümüz bir şey değil. Şu andaki yasaların kullandığı kelimeleri ve terimleri kullanarak bir düzenleme yapacağız. Yani bunun hiçbir önemi yok. Hani 'şehit' kelimesi kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu? Bu çok önemli bir şey değil. Önemli olan sosyal hakları, özlük hakları hangi kapsamda değerlendiriliyor."

İslam, gazetecilerin, "Öngörülen hakların" neler olacağına ilişkin soruları üzerine, "Sivil şehit hakları. Evet oraya atıf olacak" karşılığını verdi.

3 GÜNDÜR BUNUN ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ 

"Bu çalışmayı yaparken sadece Soma ile nasıl sınırlı tutulacak ya da sınırlı tutmayacak mısınız?" sorusu üzerine İslam, çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

"Mutlaka bir yasal değişiklik mi gerekiyor?" sorusuna İslam, "Yasal değişiklik olmadan bu hakları vermek mümkün değil. Biz çalışmamızı tamamlarız yarına kadar ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur. Biz bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Biz 3 gündür bunun üzerine çalışıyoruz. Hangi senaryolar uygulanırsa hangi haklar verilir" yanıtını verdi.