BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  GÜNCEL

Sivas'ta milletvekilliği için ince hesaplar

TBMM'ye 5 milletvekili gönderen "Yiğidoların şehrinde" AKP belirgin biçimde güçlü. SP de yüksek oy alacağa benzer. Ancak bu kez CHP ve MHP'nin de Sivas'ta milletvekili çıkarabileceği belirtiliyor. Sinan Onuş'un izlenimleri.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı ve AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz Sivas Paşa Cami’nden çıkışta sorularımı yanıtlarken bir vatandaş yanımıza yaklaştı, 1. sıra adayı Yılmaz’ı kutladı.

"AKP’nin, Sivas’ta oy kaybettiği" iddialarını hatırlatmam üzerine Yılmaz bir vatandaşa "Sivas’ta sonuç ne olur?" diye sordu.

Vatandaş duraksamadan "5-0" diye yanıt verince, Yılmaz bana bakıp "Gördün mü?" diye işaret etti.

Bakan tam yoluna devam edecekken ikinci bir vatandaş geldi, "Sivas’a 12 yıldır niye hiç hizmet etmiyorsunuz?" diye sordu. Ben de hızla teybimi açıp konuşmaları kaydetmeye başladım.

İsmet Yılmaz, "Hızlı tren yapıyoruz, bölünmüş yol, stat ve daha sayamadığım onlarca şey yaptık. Türkiye Cumhuriyeti bizden önce zengin değildi, bizim dönemde zenginleşti" diyerek Sivas’a yapılan diğer yatırımları sıraladı.

Yılmaz veda edip giderken bir başka vatandaş arkasından, "Onun için mi emekli 960 lira alıyor? Kaç işyeri yaptınız, kaç kişi çalışıyor? Allah’tan korkun" diye seslendi. Bakan durmadı, yürüdü.

'Sağlık ve yol sorunu çözüldü'

Şaban Koçak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a oy vermiş, bu kez oy kullanamayacak olmaktan rahatsız

Tepki veren ilk vatandaşa yaklaştım. Önce beni polis sandı ve çekindi. Gazeteci olduğumu öğrenince adının Şaban Koçak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermiş. Pazar günü ise TC kimlik numarasında sorun çıktığı için oy kullanamayacak olmasından yakındı.

Şaban Koçak, AKP Sivas teşkilatını eleştirirken etrafımı bir anda camiden çıkan yaşlılar sardı. Koçak’ın sözünü kesen Müştak Alkan, "Muhalefetin vaatleri palavra. AK Parti’yle sağlık ve yol sorunu çözüldü. Öbürleri iktidarken bunları bile çözememişti" dedi.

Alkan’ın kaldığı yerden AKP’nin icraatlarını sıralamaya devam eden Mehmet Coşkun’a, "Sivas’ta seçimlerde sonuç ne olur?" diye sordum, “Üç AK Parti, bir CHP, bir MHP” yanıtını verdi.

Müştak Alkan ve İlyas Yılmaz, AKP'nin Sivas'ta gücünü koruyacağı görüşünde.

İlyas Yılmaz ise bu yanıttan rahatsız oldu ve "Yok öyle bir şey. Dört AK Parti, bir CHP olur" ifadesini kullandı.

Cami çevresinden ayrılırken Afyon Sokak’ta giriş katta üç gencin çalıştığı reklam şirketi dikkatimi çekti. İçeri girdim ve seçimler üzerine sohbete başladık.

Gökhan Doğancan, içerdeki üç kişinin de AKP’ye oy verdiğini, bu seçimde de vereceklerini aktardı. Muhalefetin vaatlerini gerçekçi bulmadıklarını söylerken, ne sorsam, “Yalan, mümkün değil” gibi kısa yanıtlarla kestirip attı.

'3-1-1 gerçekçi mi?

Erzurumlular kendilerine "Dadaş" derken, Sivaslılar ise "Yiğido" diyor.

436 bin 511 kayıtlı seçmeni bulunan Sivas, 2011 genel seçimleri sonrası Meclis’te 4 AKP ve 1 CHP milletvekili tarafından temsil edildi.

Kamuoyunda “Milli İttifak” olarak adlandırılan Saadet Partisi-Büyük Birlik Partisi (SP-BBP) ittifakının Türkiye’de en iddialı olduğu Sivas’ta sokaklarda sohbetler hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağı üzerine kurulu.

2011 genel seçimlerinde yüzde 9,90’lık oy oranına ulaşan MHP'nin Sivas’ta bu kez bir milletvekili çıkarma ihtimali olduğu yaygın olarak dillendiriliyor.

MHP’nin şehirdeki aktif çalışması da net olarak görülüyor. CHP Sivas 1. sıra adayı Ali Akyıldız da buna işaret ediyor ve "CHP ve MHP’ye oy kaymaları var. MHP biraz daha yüksek sesle dillendiriliyor. Sandığa ne kadar yansır, onu bilemem" yorumunu yapıyor.

'Bu seçimde terazim farklı tartıyor'

Önceki seçimlerde AKP'ye oy veren Ahmet Haşim Hüdai ve Yılmaz Uz "Bu kez MHP" diyor.

HDP'nin Seyrantepe semtinde üç günlüğüne kurduğu çadır seçim bürosuna giderek adaylarla konuşmak için taksiye biniyorum. Sivas’ta iki gün boyunca beni dolaştıracak taksinin şoförü Yılmaz Uz’la, Sivas üzerine sohbete başlıyorum.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunu Recep Tayyip Erdoğan’a verdiğini söylüyor. "Neden?" sorumu, "Üç adayı terazide tarttım, Erdoğan daha ağır geldi" diye yanıtlıyor.

Uz, bu seçim "terazisinin farklı tarttığını" belirtiyor. Terazinin bir kefesine Sivas’a yapılan yatırımlar ve işsizliği koyduğunu, AKP’nin bu kez ağır basmadığını ifade ediyor ve "İşsizlik aldı yürüdü, Sivas göçüyor. O nedenle bu kez MHP" diyor.

Sivas’ta işletmecilik yapan Ahmet Haşim Hüdai de tercihini MHP’den yana değiştiren AKP seçmenlerinden. Tercih değişikliğinin gerekçesi ise AKP’nin "kuruluş vizyonu ve misyonunu kaybetmesi."

Birçok Anadolu ilinde olduğu gibi Sivas’ta da kadın seçmenler konuşmak istemiyor.

Ben de Çifte Minare karşısında sohbet eden Recep ve Mehmet Akif’e yaklaşıyorum. Konuşmayı kabul ediyorlar ama öğrenci olduklarını söylüyorlar, "fişlenebilecekleri" endişesiyle de soyadlarının yazılmasını istemiyorlar. MHP’li olduklarını belirtiyorlar.

"SP-BBP ittifakı size yakın gelmiyor mu?" şeklindeki sorumu Mehmet Akif yanıtlıyor:

"Belediye seçiminde BBP’ye vermiştim. Beklentimiz MHP-BBP ittifakıydı. BBP, SP ile ittifak yapınca rahatsız oldum, MHP’ye vereceğim."

Eskiden AKP, şimdi ise MHP seçmeni olduğunu söyleyen ve adının yazılmasını istemeyen Çifte Minare’nin arka sokağındaki bir esnaf ise MHP’nin milletvekili çıkarma ihtimaline yönelk tahmin yürütürken daha ihtiyatlı konuşuyor ve şöyle diyor:

"Ben debir milletvekili çıkarır diye umuyorum ama oyunu MHP’ye vereceğini söyleyenler, AKP iktidar kurmakta zorlanırsa döviz yükselir, ekonomi bozulur endişesiyle gider yine AKP’ye mührü basar diye düşünüyorum."

İlçelerde CHP-HDP çekişmesi

Sivas merkezde tüm partiler yoğun şekilde seçim faaliyeti yaparken HDP’ye rastlanmıyor. HDP Sivas 2. sıra adayı Sema Sünbül, tehdit edildiklerini, bu nedenle merkezde çalışma yapmakta zorlandıklarını aktarıyor.

HDP’nin, merkezde değil ama ilçelerde oldukça aktif çalıştığı belirtiliyor. Sivas merkezde konuştuğum kişiler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sivas’ta yüzde 1,22 oy alan HDP’nin, ilçelerde oyunu artırdığını söylüyor. Özellikle de Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde, CHP’den HDP’ye oy kayışı olduğu aktarılıyor.

CHP adayı Ali Akyıldız bu yorumlar için "AKP’nin bilinçli dedikodusu" değerlendirmesi yapıyor.

Sivas’ta bir milletvekilini "garanti" gören Akyıldız, "CHP’den HDP’ye "itlesel oy kayması yok" diyor.

Sivas’ta partililerden seçmene herkesin ildeki milletvekili dağılımına ilişkin farklı tahminleri sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü Sivas’a geliyor. Erdoğan’ın ziyaretinin seçmenin tercihini ekileyebileceği ileri sürülüyor ama bu etkinin yoğunluğunun ne kadar olacağı sorusunun yanıtını kimse veremiyor.