BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Sitelerdeki daire kiralarının yüzde 40'ı aidata!

İSTANBUL sitelerde oturmanın gerektirdiği bazı durumlar var: Kiranın yarısından az daha azını aidat vermek gibi.

Abone ol

İstanbul yeni yapılaşmalarla “siteler kenti” olma yolunda. Aynı alanda toplu yaşamanın getirdiği zorluklar da, gün geçtikçe aileler arasında ve yönetimlerin akıl almaz talepleriyle mahkemelere kadar uzanan bir safahata neden oluyor.

Sitelerden daire ya da villa alanlar, alım yaparken tapuda imzaladıkları “özel şartlar”ı içeren “şerhler”le “site yönetimi” işini genellikle siteyi yapan inşaat firmasının yan kuruluşu olan “özel site yönetimi”ne kayıtsız şartsız devretmiş oluyor. Böylece kar amaçlı kurulan özel site yönetimleri, kat maliklerinden ve kiracılardan fahiş aidatlar alıyor.

Bugün kirası 1.000 ya da 1.250 TL olan 1+1 bir site dairesinin aidatı 300 ya da 400 TL. Yani, ev kiranızın yaklaşık yüzde 30 - 40'ı kadar da aidat ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Eğer oturduğunuz sitenin sosyal tesisinden de sınırsız yararlanmak istiyorsanız, yandınız. Çünkü, sitelerin sosyal tesislerinin büyük bir bölümü site sakinlerine ücretli...

Bazı site sakinleri, özel site yönetimlerinin kafalarına göre aidatlara sürekli zam yaptıklarını, vermek zorunda kaldıkları aidatlara rağmen hizmet alamadıklarını ifade ediyor.

Anadolu yakasında Beykoz sınırları içerisinde yaklaşık 200 villadan oluşan bir sitede oturan M. Selamet, “5.000 TL kira veriyorum. Aidatım ise 2.800 TL. Bu paraya karşılık aldığım hizmet, sözde güvenlik ve bahçevan işleri. Özel site yönetimleri bizleri soyuyor. Anladığım kadarıyla kurtuluşumuz da yok. Devlet bu soyguna dur demeli” sözleriyle çaresizliğini sözler önüne seriyor. (Yenigün)