BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  DÜNYA

Sisi'den Başbakan Yıldırım'a sıcak yanıt

Mısır Cumhurbaşkanı Abdufettah Es-Sisi, Başbakan Binali Yıldırım'ın sıcak mesajlarına aynı şekilde karşılık verdi.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Abdufettah Es-Sisi, Mısırlılar ve Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.

Sisi, Mısır’ın resmi gazeteleri olarak bilinen El Ahram, Ahbar ve Cumhuriyet'in genel yayın yönetmenleriyle yaptığı söyleşide, Başbakan Binali Yıldırım’ın "Mısır ile ilişkileri geliştirmek istediklerine" ilişkin sözleriyle ilgili soru üzerine, “Mısırlılar ve Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum bulunmuyor. Biz, Mısır politikalarını gözden geçirmesi için Türkiye yöneticilerine gereken zamanı tanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk yetkililerin Mısır'la ilgili açıklamalarına gereken sertlikte cevap verilmediği ile ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine Sisi, “Türk yetkililer tarafından yapılan açıklamalara, uluslararası ilişkilerdeki usul ve Mısır medeniyeti çerçevesinde sadece gerektiğinde karşılık veriyoruz.” dedi.

"TÜRKİYE ALEYHİNDE DÜŞMANCA AÇIKLAMA YAPMADIK"

Sisi, Afrika'da Fransızca yayın yapan bir dergiye verdiği mülakatta, "Türkiye aleyhinde düşmanca bir açıklama yapmadık." ifadelerini kullanmıştı.  

Gazetelerin bugünkü baskısında yayınlanacak mülakatta Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Suriye krizinin çözümü ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Sisi, krizin çözümü için 5 maddelik öneride bulundu.

Başbakan Yıldırım, cumartesi sabahı, aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar'ın yer aldığı ülkelerde yayın yapan ajans, televizyon ve gazete temsilcileriyle buluştuğu kahvaltılı toplantıda, "Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İrademizi de beyan ettik. Bu temelde gerçekleştirmek istiyoruz. Darbeyi kabul edelim. 'Darbe olmadığını kabul edelim, ilişkileri geliştirelim' düşüncesinde değiliz. İşin adını koyduk. Burada bir darbe var. Mısır yönetimi de 'Biz darbeci değiliz.' diyorlarsa bunu dünyaya izah etsinler. Dünyadan önce kendi halklarına izah etsinler. Bütün bunlara rağmen Mısır'la ekonomik, kültürel ilişkilerimizi, Akdeniz'in kıyısını kullanan iki ülke olarak geliştirmek ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda müspet bir bakış açısına sahibiz." ifadelerini kullanmıştı.