BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
HABER /  GÜNCEL

Sırrı Süreyya özerkliği Soma ile anlattı!

Öcalan'ın hazırladığı müzakere taslağında özerklik talebinin olmadığını açıklayan Sırrı Süreyya Önder, HDP'nin özerklik projesini Soma örneği ile savundu...

Abone ol

HDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, özerklikle ilgili sözlerine TBMM kürsüsünde açıklık getirdi. 2015 yılı bütçe görüşmelerinde partisi adına söz alan Önder, "Eğer Soma özerk olsaydı, oralarda o zeytin ağacını söktürtmezdi insanlar. Ankara'dan oraya ahkam kesmeye kalkınca bunlar olur. Onun için sadece bu işi Kürt meselesi ile ele almayın eksik kavramış olursunuz." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın sonunda özerlikle tartışmalarına da değinen Sırrı Süreyya Önder, "Gelelim özerklik meselesine, öyle bir algı oluşturuldu ki, müzakerede özerklik mi konuşuluyor? Ne mani? Bunun karşıtı ne? Hali hazırdaki merkeziyetçi tutum. Ben özellikle sosyal demokrat arkadaşlarımızın ve belli kalemlerin buna gösterdiği tepkiyi hiç anlamıyorum. Bugün artık yerel yönetimin güçlendirmesi, bunun adı özerkliktir, yerel yönetimin kendisi hakkında karar vermesi özerkliktir, karar süreçlerine etkin olarak katılması özerkliktir, biz buna bir de demokratik olma vasfını eklemişiz. Fakat bu ülkede kanın sürmesini isteyen barışa hazırlıklı olmayan herkes özerkliği bir bölünme paranoyası ile eşit hale getirdiler." diye konuştu.

"ÖZERKLİK OLSAYDI SOMA'DA ZEYTİN AĞAÇLARI KESİLMEZDİ"

Özerkliğin tam tersine demokrasi ve ortak vatanın teminatı olduğunu savunan Önder, "Eğer özerklikle yönetiliyor olsaydı ne Soma ne Ermenek yaşanmazdı. Karar süreçlerine etkin katılmanın nesi var? Bu bir ülkeyi niye bölsün? Orada yaşayan halkların sosyal, kültürel bütün yönelimlerine, tercihlerine ve kökenlerine dair kendilerinin kendi bütçelerinden istediklerini yapmalarına ne mani? Eğer Soma özerk olsaydı oralarda o zeytin ağacını söktürtmezdi insanlar. Ankara'dan oraya ahkam kesmeye kalkınca bunlar olur. Onun için sadece bu işi Kürt meselesi ile ele almayın eksik kavramış olursunuz. Tam da bütün bu demokratik sorun alanlarının çözümünün bugüne kadar geliştirilmiş en etkin yoludur. Üstelik biz bunu gizli saklı da demiyoruz. Anayasa teklifimiz de var parti programımızda var. İçinde bölünmeye hizmet edecek bölünmeyi tetikleyecek bir tek cümle söyleyenin de alnını karışlarım. Buyursun gelsin söylesin. Sizin bakın tüzüğünüzde şu var, bu eğer bu çözümün zemini olmuşsa burada biter. Onun için artık söyleyeceğimiz sözleri de aman süreç zarar görmesin diye özenle kırk kantarda tartarak söylemek zorunda kalıyoruz. Müzakere böyle olmaz." ifadelerini kullandı.

CHP'YE "BİZİ AK PARTİ İLE BAŞBAŞA BIRAKTINIZ" TEPKİSİ

Diğer muhalefet partilerin de sürece katkı sunmaları gerektiğini söylediği sırada CHP sıralarından kendisine tepki gösterilen Önder, "Çözüm komisyonu yaptık, üye verdiniz mi? Kaldık AK Parti ile başbaşa" dedi ve yerine oturdu.