BIST 8.746
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.241,75

Sırrı Süreyya Önder Kürt mü aslen nereli eşi ve çocukları kimdir?

Sırrı Süreyya Önder siyasetçi, sinemacı ve yazar kimliği ile biliniyor. HDP'den vekillik yapan Sırrı Süreyya Önder köken olarak Kürt mü, eşi ve çocukları kimdir?

Sırrı Süreyya Önder 1962 yılında Adıyaman'da dünyaya geldi. HDP'de siyaset yaptığı için Kürt sanılsa da aslında Türkmen kökenli bir Türk'tür.  Sırrı Süreyya Önder'in babasının adı Ziya, annesinin adı Zeliha'dır. 8 yaşındayken babası öldü. 4 kardeşi vardır. Çocukluğunda amcaoğlunun fotoğrafçı dükkânında çırak olarak çalıştı. 16 yaşından sonra, Sıtma Savaş Mücadele Kurumu’nda mevsimlik işçi olarak çalıştı, lastik tamirci dükkânı açtı. Adıyaman Lisesi'nde okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak Ankara'ya gitti. Ancak 2. Sınıftan sonra devam etmedi. İnşaatlarda marley işçiliği yaptı.

Sırrı Süreyya Önder'in eşi ve çocukları

Sırrı Süreyya Önder, 1991 yılında Şile’de, Adıyamanlı bir arkadaşının yazlığında tanıştığı eşi ile evlendi. Bir çocuğu oldu. Ama dört yıl sonra boşandı. 

Sırrı Süreyya Önder’in tek kızı Ceren Önder 1992 doğumlu. 2015 yılındaEmre Abay ile dünya evine girdi. Sırrı Süreyya Önder'in damadı olan Emre Abay Serdar Erener'in Alamet-i Farika reklam ajansı ve Cem Boyner'in Morhipo sitesinde çalışıyor. 


12 Eylül döneminde cezaevine girdi

12 Eylül Darbesi olduğunda tutuklandı 12 yıl hapse mahkûm oldu. Çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı. 1987’de cezaevinden çıktı. Önce memleketine gitti, iş için sonra İstanbul’a geldi, bir firmada kamyon şoförlüğü yaptı. Bu iş, bir buçuk yıl sürdü. Kendi kamyonunu alıp, çalışmayı denedi, battı.

İnşaat işçiliği yaptı, Kanaltürk inşaatını o yaptı
Türkiye’den Kazakistan’a; Adıyamanlı bir arkadaşının yanına gitti. İnşaatlarda çalıştı. 1990’ların ortasında, cezaevinden bir arkadaşının tavsiyesi ile Ukrayna’ya geçti. Sonra Moskova’ya gitti. Hep inşaat işçiliği yaptı. Yaklaşık üç yıl sürdü gurbet. Ankara’dan öğrencilik yıllarından ahbabı gazeteci Tuncay Özkan’ın daveti ile İstanbul’a dönüp, Kanaltürk binası inşaatının başında durdu.

Sırrı Süreyya Önder 2018 yılında HDP vekilliği yaptığı dönemde 'terör örgütü propagandası' suçlaması ile 3 yıl 6 ay hapis cezası aldı ve Kandıra Cezaevine hapsedildi. Anayasa Mahkemesi, Sırrı Süreyya Önder için 2019 yılı Ekim ayında hak ihlali kararı verdi tahliyesinin önünü açtı. Sırrı Süreyya Önder 4 Ekim 2019 tarihinde cezaevinden çıktı. 

Sırrı Süreyya Önder'in siyasi hayatı

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku (BDP'nin desteklediği bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. 23 Ekim 2013'te Halkların Demokratik Partisi'ne dahil olmak üzere BDP'den istifa etti. Barış sürecinde aktif rol alan Sırrı Süreyya Önder HDP vekilliği döneminde İmralı'ya giden heyette yer aldı. 

Sırrı Süreyya Önder'in sinema kariyeri

Önder, BKM Film tarafından çekilen, senaryosunu da kendisinin yazdığı Beynelmilel adlı filmde ilk yönetmenlik deneyimini yaşadı. Muharrem Gülmez'le birlikte yönettiği film, 2006 yılında çekildi ve 2007 Ocak ayında gösterime girdi. Filmde 12 Eylül 1980 sonrası sıkıyönetiminin doğuda yerel halk ve çalgıcı sınıfı (gevende) üzerine etkileri trajikomik bir şekilde anlatılır. 2012 yılında F Tipi Film'in yönetmenlerinden biri olmuştur.

Sırrı Süreyya Önder’in bitirdiği dört senaryo var. Biri Maraş katliamını anlatıyor. Diğeri Berlin Duvarı’na gecekondu kuran bir Yozgatlı’nın hikâyesi. Üçüncüsü Keban Barajı’nın inşasına başlarken yapılan istimlakı anlatıyor. Sonuncusu ise, devlet vaktinde bir Kürt filmi çektirmiş, o süreci hicveden bir film senaryosu.

Sırrı Süreyya Önder'in medya kariyeri

Sırrı Süreyya Önder, Ocak 2010 yılında BirGün gazetesinde köşe yazıları yazarak gazeteciliğe başladı, Ekim 2010'dan sonra Radikal gazetesinde ve mayıs 2011 tarihinden sonra da Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığına devam etti.