BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,97
ALTIN 2.432,21
HABER /  DÜNYA

Sırrı Süreyya adaylıktan çekilecek mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayları netleşme aşamasındayken CHP-HDP yöneticileri bir araya geldiler.

Abone ol

HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Sırrı Süreyya Önder’in Mustafa Sarıgül’e yönelik salvoları sürerken, arka planda CHP ile HDP yöneticileri arasında ittifak arayışı başladı.

Cumhuriyet sinden İlhan Taşcı'nın haberine göre CHP, Önder’in kendi adayları lehine seçimden çekilmesi istemini iletirken; HDP yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’nde “yetkili bir başkan yardımcılığı” ile Maltepe, Sultangazi, Esenler ve Kartal ilçe başkan adaylıkları karşılığında bunun gerçekleşebileceği görüşünü aktardı.

CHP BEYOĞLU İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ ARAYIŞINDA

Yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, parti olarak başta Gezi direnişinin simgesi olan Beyoğlu olmak üzere İstanbul’da bütün kesimlerle güç birliği yaptıklarını söyledi.

SIRRI SÜREYYA: "SARIGÜL KARŞIMA ÇIKSIN..."

Üyeliğinin kabulünün ardından CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday göstermeyi planladığı Mustafa Sarıgül ismi İstanbul için öne çıktı. Gezi direnişindeki aktif rolüyle dikkat çeken HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder de aday adayı olduğunu açıklarken, Sarıgül’ü hedef tahtasına oturtarak, canlı yayında tartışmaya çağırmıştı.

SIRRI ADAYLIKTAN ÇEKİLECEK, KARŞILIĞINDA...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bu sıcak tartışmalar yaşanırken, kapalı kapılar ardında bir araya gelen CHP ile HDP yöneticilerinin ittifak arayışına giriştikleri öğrenildi. Yürütülen görüşmeler belli bir olgunluğa da ulaştı. Bu görüşmelerden edinilen bilgiye göre HDP, ilk aşamada Önder’in CHP lehine adaylıktan çekilmesine uzak durmadı.

HDP, bunun karşılığında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde etkili bir başkan yardımcılığı ile Esenler, Sultangazi, Maltepe ve Kartal ilçe belediye başkanlıklarını istedi.

ÖNEMLİ OLAN YÖNTEM DEĞİL İLKESEL ZEMİN

Bunun yöntemi ayrıntılı olarak görüşülmemekle birlikte, CHP listesinden HDP adayının seçime katılması olabilecek formüllerden birisi olarak dile getirildi. HDP yöneticilerinin ilçe belediye başkanlık seçimlerine katılma biçimine ilişkin pek çok yöntemin söz konusu olabileceğini, asıl önemli olanın ittifak için “ilkesel bir zeminin” oluşturulması olduğunu vurguladıkları bildirildi. Belediye başkan yardımcılığı konusundaki isteme sıcak bakan CHP yöneticilerinin, ilçe belediyeleri istemini ise üçle sınırlama eğiliminde olduğu belirtildi.

HDP KENTE KARŞI SUÇ İŞLEMEMİŞ BİR İSİM İSTİYOR

Görüşmelerde Büyükşehir belediye başkan adayının ismi konusunda herhangi bir değerlendirme yapılmadığı, ancak Mustafa Sarıgül ismine HDP kanadının mesafeli olduğu öğrenildi. HDP’nin Sarıgül’ün olması durumunda da “zorlama içinde” olmak gibi bir tavır sergilemeyeceğinin altı çizildi. HDP kanadının prensip olarak “kente karşı suç işlememiş” bir isim üzerinde uzlaşılabileceği değerlendirmesi CHP’lilerle paylaşıldı.

Bu çerçevede eski DİSK Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi isminin de zikredildiği belirtildi.

Yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ve CHP yönetiminin, Sırrı Süreyya Önder’in Sarıgül’le ilgili sert açıklamalarına herhangi bir yanıt verilmemesi de dikkat çekti.