BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.417,31
HABER /  GÜNCEL

Sırrı Sakık: O gece sabaha kadar uyumadım!

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık 7 Haziran 2015 Genel seçim sonuşlarını ve koalisyon ihtimallerini değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Seçmenin uzlaşıdan yana mesaj verdiğini söyleyen Sakık, siyasilerin bu mesajları doğru okuması gerektiğini belirterek, barış sürecinin devamından yana olan koalisyona destek vereceklerini açıkladı.

Sakık, MHP'nin beyninde bir bahar temizliğine ihtiyaç olduğunu söyledi ve "eski siyasi argümanlarla bu işi daha fazla götüremez" dedi.

Seçim gecesi 30 yıllık mücadelenin ete kemiğe bürünmesi sebebiyle mutluluktan sabaha kadar uyumadığını söyleyen Sırrı Sakık, elde ettikleri başarının Türkiye'deki bütün halklarının vicdan patlaması olduğunu ifade etti.

unnamed.20150612102628.jpg 

SEÇMEN SANDIKTA NASIL BİR MESAJ VERDİ, SİYASİLER MESAJI ALDI MI?

Seçmen cehennemden cennete geçmek istedi

Aslında seçmen bize, "cehennem hayatından cennet hayatına geçişi sağlayın" dedi. Bütün siyasi partilere bu mesaj verildi. Uzun süredir bu topraklarda hep birbirimizi ötekileştiren bir siyasi atmosferde siyaset yapılıyor. Kibir, tepeden bakan bir anlayış vardı, uzlaşı kültürü yoktu. Seçmen "bu politika bizi çok mutlu etmiyor, burada sadece bir tek halk yaşamıyor, burada farklı inançlari farklı kimlikler, farklı insanlar yaşıyor, bunların bu topraklarda hayat bulması için uzlaşı kültürüne ihtiyaç var" dedi. Bu seçimin en büyük mesajı buydu. AKP'ye de "biz sizi 13 yıldır iktidar yaptık ama siz bu 13 yıllık iktidar süresince gücünüzü bütün halklara kaşı acımasız bir silah gibi kullandınız" dedi.

Halk, "biz hiçbirinizi iktidar yapmadık, biz sizlerin bir araya gelerek bu ülkede, uzlaşının hoşgörünün, hukukun ülkesini birlikte yaratmalısınız" ded. Dün Sayın Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada, "ben değil biz olmalıyız" dedi. E bunu daha önce becerebilmiş olsaydık bugün daha farklı bir iklimde olacaktık. Zaten biz sloganımıza "biz'ler" diye başlıyoruz, yani projemiz, bütün halkları, bütün kimlikleri, inançları Meclis'e taşıyan bir projeydi. Şimdi hepimizin egolarımızı bir kenara koyarak, barışın hayat bulması için biz sözünün önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bizim için geç kalınmış projeydi

Bizim için bu geç kalınmış bir buluşmaydı. Biz 30 yıllık bir mücadeleden geliyoruz. Eğer bu mücadele bugün yüzde 13'leri aşan bir noktaya gelmişse, bu 30 yıllık mücadelenin bir ürünüdür. Biz de burada bir özeleştiride bulunuyoruz, bunu çok önceden başarmış olmak gerekiyordu ama koşullar bizim lehimize değildi. Silahların konuştuğu dönemde bunları hayata geçirmek zordu.

Bugün silahlar konuşmuyor, bize de önemli süreç sunuldu ve Türkiye halkları, özellikle de bu savaşın acı faturasını yaşayanlar "biz, silahsız, çatışmasız bir dönem istiyoruz" mesajı verdiler.

Bölgede, oyların yüzde 8'ine varan müthiş bir halk desteği var. Örneğin AKP Ağrı'da yüzde 70'lerdeydi, 15'lere düştü. Bütün vekillikler onlardaydı, şimdi Ağrı'da vekilleri yok.

Bu bir vicdan patlamasıdır, o gece sabaha kadar uyumadım

Bizim başarımız, Türkiye halklarının buluştuğu bir vicdan patlamasıdır. Bunu hepimizin iyi değerlendirmesi lazım. Seçim gecesi mutluluktan sabaha kadar uyumadım, 30 yıllık verdiğimiz mücadelenin ete kemiğe bürünmesi beni uyutmadı. Çünkü zor bir süreçten geldik, ölüm çemberinden geçtik geldik. Bu mücadelenin hayat bulması beni çok etkiledi. Eğer sorunun çözümü ile ilgili AKP ve CHP koalisyonu " biz bu topraklarda bu barış projesini hayata geçireceğiz, üzerimize düşen sorumlulukları yapacağız" derlerse belki birkaç gün uyumayacağım.

OLASI KOALİSYON SENARYONUZ NEDİR, MHP İLKE KESİNLİKLE OLMAZ MI?

Siyaset sorunları çözme sanatıdır

Siyaset sorunları çözme sanatıdır. Siz bunun için halka gidersiniz, halk da size bunun için destek verir. Halk, "Ben sizin planınıza, projenize, seçim öncesi bildirgenize destek sunuyorum, bu ülkenin sorunları var, oturun, çözün" diyor. Ama eğer bir saiyasi parti bundan uzaksa onu da çok zorlamanın anlamı yok. Ama onun dışında bu konuda emek sarfeden, sorunun çözümüne katkı sunanlarla oturulup çözülmesi gerektiğine inanıyorum.

Başarının baş aktörü Sayın Öcalan'dır

Bakın bu projenin özellikle HDP'nin bu projesinin baş aktörü Sayın Abdullah Öcalan'dır. O, bütün halkları buluşturan ve bu topraklarda bir demokratik cumhuriyetin inşaasından başlayarak, biz halkları buluşturarark bu sorunları çözmek istiyor. o yüzden ne AKP, ne CHP, ne MHP ne de HDP'nin böylesi bir keyfiyeti yoktur.

AKP-CHP koalisyonuna destek sunabiliriz

Bizim için vazgeçemediğimiz konulardan biri Kürt sorununun barışçıl biçimde çözülmesidir. Bu sorunu eğer bu noktada AKP-CHP koalisyonuysa baş göz üstüne, biz destek sunarız. Bu benim bireysel düşüncemdir ve konuya da böyle bakıyoruz. Ben 30 yıllık bir mücadelenin neferiyim, burada söz söyleme hakkımın olduğuna da inanıyorum ve biz mücadelemizi yoktan buralara taşıyan bir gelenkten geliyoruz. Bizim için önemli olan artık bu kan deryasının durması.

MHP geçmişin argümanlarıyla siyaset yapıyor

Eğer MHP Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyorsa, barış ve müzakere sürecinin ete kemiğe bürünmesini ve sonuç almasını istiyorsa bizim açımızdan bir sorun yok. Ama hala MHP geçmişin argümanlarıyla "Kürt yoktur" gibi açıklamalarla geliyorsa bizim açımızdan bunun bir karşılığı da yoktur.

Bize yüzde 13'lerin üzerinde bir halk desteği var ama MHP bu realiteyi görmüyorsa sorun artık bizim dışımızdadır. Biz, bu realiteyi görmek isteyenler ve bu realitenin bir an önce hayat bulmasını isteyenlerle, bu sorunun çözümü ile ilgili kim adım atmak isteyenlerle bu sorunu çözeriz. bizim bu saatten sonra "biz bunu yapmayız" deme lüksümüğzün olmadığını düşünüyorum.

KOALİSYON AK PARTİ-MHP Mİ OLUR, AK PARTİ CHP Mİ?

MHP beyninde bahar temizliği yapmalı

MHP beyninde bir bahar temizliği yapmadan MHP'nin koalisyonda olması bu ülkeye çok fazla bir şey getirmez. Yani, ret ve inkar üzerine siyaset dizayn etmek bu ülkeye yeniden yılların kaybolması anlamında değerlendirilmesi gerekir. MHP, onların dışında da bu topraklarda halkalrın yaşadığını kabul etmesi gerekir. Kürt sorunu sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun, Avrupa'nın, dünyanın sorunudur. Bu sorunun barışçıl biçimde çözülmesi gerekir. Ama MHP hala bunu yapamıyorsa, dünün argümanlarıyla siyasetini dizayn ediyorsa hem kendisine zarar verir hem de ülkeye zarar verir. O yüzden bir AKP-CHP koalisyonu olursa bizler de bu noktada üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getiririz.

Bir an önce Öcalan'la görüşülmeli

Bakın Sayın Öcalan İmralı'dadır ve bu barış projelerine büyük katkısı olmuştur. Onun için bu müzakere süresini sürdüren arkadaşların derhal İmralı'ya gitmesi lazım, bu noktada Öcalan'ın düşünceleri de alınmalıdır. Bu topraklarda böylesine devasa bir hareket halk tarafından kabul görüyorsa bunda Öcalan'ın payı büyüktür. Bizim artık yeni bir süeç başlatmamız lazım. Bu ülkenin sorunlarını kökten çözmemiz lazım. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik sloganlarıyla bu topraklarda hem özgürlüğü, hem kardeşliği, hem de eşitliği sağlamamız gerektiğini düşünüyorum.

EMANET OYLAR

Ana damara ulaştık

Bizim bu seçimde çok da emanet oyumuz yok. Varsa da bunların kalıcı olması için çaba sarfetmemiz gerektiğini düşünüyorum ama ben asıl ana damara ulaştığımızı, geçmişyen bugüne kadar aslında ulaşmamız gerekn noktaya ulaştığımızı düşünüyorum.

ERKEN SEÇİM OLUR MU, OLURSA NE OLUR?

Erken seçim olursa da barajı aşarız

Bundan sonra bizim çıktığımız bu yolculukta geriye dönüş yok. Biz bugüne kadar ulaşamadığımız kitlemize ulaştık, bundan sonra Türkiye'de bizim baraj sorunumuz yok. Ama yine de bu baraj ayıbı gibi ayıplardan Türkiye kendisini kurtarmalıdır. Eğer bir erken seçim olursa Siyasi Partiler Yasası değiştirilerek, yüzde 10 barajı kaldırılarak seçime gidilmelidir. Ben seçime büyük katılım olacağını ve oylarımızın da büyük bir yükseliş yakalayacağını düşünüyorum.