BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.475,38
HABER /  DÜNYA

Sırp kasabına 16 yıl hapis

Savaş sırasında Bosnalı kadınlara tecavüz eden Sırp kasap Stankoviç'e 16 yıl hapis.

Abone ol

Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Müslüman kadınlara tecavüz etmek ve bu kadınları köleleştirmekten suçlu bulunan Radovan Stankoviç'e 16 yıl hapis cezası verildi.

Lahey'de Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Boşnak adaletine sevk edilen ilk dosyada, 37 yaşındaki Stankoviç'in Bosna'nın orta kesimlerindeki Foça'da insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunduğu kaydedildi.

Bu eski askerin, Nisan 1992 ile Şubat 1993 arasındaki dönemde Sırp olmayan sivilleri köleleştirdiği, onlara işkence ve tecavüz ettiği ve öldürdüğü, diğer askerleri de bu suçları işlemeye teşvik, hatta yardım ettiği belirtiliyor.

Bosnalı Sırp askerlerin, Stankoviç'in diğer kişilerle birlikte Ağustos 1992'de kurduğu tutukevine "genelev" adını verdiği ve burada kalan kadınların çoğunun reşit olmadığı, Stankoviç'in kızları bizzat askerlere verdiği belirtiliyor. Stankoviç, Bosna'daki NATO askerleri tarafından 2002'de yakalanmıştı.

Bu kampta tecavüze uğrayan kadınlardan bir grup, cezayı az bularak protesto gösterisi düzenledi. Bu kadınlar Stankoviç için ömür boyu hapis ya da en azından 30 yıl hapis istiyor.