BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.292,82
HABER /  EKONOMİ

Şirketlere vergi affı sinyali

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi affına karşı olduklarını ancak şirket bazında düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.

Abone ol

Genel bir vergi yapılandırması veya affının vergide uyumu bozduğunu kaydeden Şimşek, "İlke olarak bu tür uygulamaları diğer reformlarla desteklenmezse doğru bulmuyorum. Ama şu yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı'na genele ilişkin değil bir takım prensipler çerçevesinde şirket bazında düzenlemeler yapılabilir mi diye çalışma olabilir. Genele ilişkin yapılandırma yok gündemimizde." dedi.

Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda Elektronik Fatura Projesi'ni tanıttı. Elektronik faturanın maliyeti düşüreceğini ve verimliliği arttıracağını aktaran Şimşek, Avrupa Birliği çerçevesinde projenin hayata geçmesi durumunda yıllık 243 milyar Euro tasarruf sağlanacağını dile getirdi. Elektronik faturayla kağıt kullanımının azaltılacağını kaydeden Bakan, "Elektronik fatura uygulamasını ödeme sistemleriyle entegre etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca mobil teknolojilerle desteklenmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

Elektronik faturayla ilgili açıklamalarının ardından soruları da cevaplayan Şimşek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin 4-5 katı büyüyeceğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine "Türkiye'yi büyüyebilir derken mevcut tahminleri dikkate aldım. Yüzde 3,5 ile yüzde 5,5 arasında büyüyeceğine ilişkin yaygın kanaatler var. AB ile ilgili tahminler yüzde 0,4. Hakikaten Türkiye ye ait tahminler ile AB bölgesine ilişkin tahminler bu şekilde gerçekleşirse Türkiye Avrupa'nın birkaç katı büyümeye devam edecek." dedi. Şimşek, Türkiye'nin 2050 yılına kadar ortalama yüzde 5 büyüme sağlayabileceğine ilişkin çalışmalar bulunduğunu vurguladı.

SİGARADA VERGİ YÜKSELİNCE KAÇAKÇILIK CAZİP HALE GELDİ

Vergi artışlarının ardından sigarada kaçakçılığın artıp artmadığına yönelik soruya Şimşek, "Sigarada vergileri yükseltince kaçakçılık daha cazip hale geldi. Bunun farkındayız." dedi. Kaçakçılığa göz yummayacaklarını kaydeden Şimşek, yeni ekipler kurduklarını ve ek kaynak tahsis ettiklerini ifade etti. Bandrolsüz ürünleri bulunduran, nakleden ve satanlara 2-5 yıl arasında hapis cezası 5 bin iş günü kadar adli para cezası uygulandığını belirten Şimşek, Maliye, İçişleri ve Gümrük teşkilatı olarak koordineli şekilde kaçakçılığı minimize etmek için yoğun çaba içinde olduklarını gelecek dönemlerde sonuçlarının ortaya çıkacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasının orta vadeli proje olduğunu belirterek, İdarenin esneklik ve özerklik tanıyacak adımlar atacaklarına işaret etti. 1-2 ay içinde bir takım tasarıları hayata geçireceklerini ifade eden Şimşek, denetim standartlarının iyileştirilmesine yönelik önemli adımlar atılacağı bilgisini verdi.

TEKEL KARARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Danıştay'ın Tekel işçileriyle ilgili verdiği kararın hatırlatılması üzerine Bakan, Tekel konusunda Danıştay kararını hükümet olarak değerlendirdiklerini açıkladı. İlgili bakanların konuyu çalıştığını vurgulayan Şimşek, yapılması gereken düzenleme olması halinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Şimşek, Tekel işçilerine iş kaybı tazminatının 8 ay ödenip ödenmeyeceğine ilişkin soruya ise "Yargı kararına uyacağız." dedi.