BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.499,92
HABER /  EKONOMİ

Şirketlerden vatandaşa fatura oyunu!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, şirketlerin haksız yere aldıkları parayı ödememek için vatandaşa kurduğu oyunları anlattı.

Abone ol

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, fatura ve abonelikler üzerinden vatandaşlardan haksız ücretler alındığını belirterek, tüketicileri, bu konunun üzerine düşüp paralarını geri alması konu alması konusunda uyardı.

Şahin, açıklamasında, vatandaşların abonelik sistemiyle çalışan şirketlerden alacakları konusunda yıllardır çalıştıklarını belirterek, bu durumu önleyici yönetmelikler çıkmasına karşın mevzuattaki boşluklar nedeniyle tüketicinin bu meblağları alamadığını anlattı.

'E-DEVLET'TEN BAKABİLİRSİNİZ'

Başta GSM şirketleri olmak üzere, internet servis sağlayıcıları ve dijital TV platformlarının milyonlarca abonesi olduğunu aktaran Şahin, şunları kaydetti: "Şirketlere fatura ve aboneliklerden kalan ya da haksız yere alınan tutarlar var, bunların tüketiciye iadesi gerekiyor. Milyonlarca liralık alacaktan bahsediyoruz. Vatandaşlarımız bunları mutlaka tahsil etsin. Tüm vatandaşlarımız, e-devletten alacağı olup olmadığına bakabilir.

'SAYFA HATA VERİYOR' OYUNU

Gerekli bilgileri doldurup, söz konusu alacaklar tahsil edilebiliyor ama şirketlerin bunu engellediğine yönelik çok sayıda şikayet alıyoruz. Mesela, ilgili sayfaya giriyorsunuz. Gerekli bilgileri dolduruyorsunuz. Paranın hesabınıza yüklenmesi gerekirken sayfa hata veriyor. Bir iki kez daha aynı işlemi yapınca da 'Başvuru kotanızı aştınız' uyarısı geliyor.

'SÜRE YALANINA KANMAYIN'

Müşteri temsilcisi arandığında ise başvuru için gerekli olan 90 günün aşıldığı ve bundan dolayı iade yapılamayacağı söyleniyor, ama vatandaşlarımız buna inanmasın. 90 gün diye bir süre yok. 10 yıl geçmemişse parayı iade etmek zorundalar. İade etmemeleri durumda tüketicilerin dava açma hakkı var.

3 bin 40 liranın altındaki alacaklarda hakem heyetine gidilmesi gerekiyor. Tüketici bu süreyi geçmemişse buraya başvurur, hakem heyetinden kararı çıkartıp, icra ile bile karşı taraftan borcunu alabilir. Vatandaşlar şunu unutmasın sadece kurumların değil, bizim de onları icraya verme hakkımız var." Şahin, tüm tüketicilere alacaklarını takip etme çağrısında bulundu.