BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.425,32
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sıradışı Osmanlı ile ayrıntıdaki tarihi keşfedin!

Murat Kutlu’nun kaleme aldığı Sıradışı Osmanlı isimli kitap Hayykitap tarafından yayımlandı.

Abone ol

Murat Kutlu’nun kaleme aldığı Sıradışı Osmanlı başlıklı kitap Hayykitap tarafından yayımlandı. Kitap, “Resmi tarihin gölgesinde kalan”, “Osmanlı siyasetinin renkli notları”, “Osmanlı’da günlük yaşamın renkleri”, “Osmanlı gelenekleri”, “Osmanlı’da meslekler üzerine” ve “Osmanlı kültürü” bölümlerinden oluşuyor.

Resmi tarih asık suratlıdır. Savaşları, antlaşmaları, yıkılan ve kurulan devletleri anlatır. Oysa ayrıntıda bambaşka bir tarih gizlidir. Tarihin bütün renkleri, geçmiş zamanların insan merkezli çeşitliliği, resmi tarihin gölgesindeki sıradışı tarihte yatar.

Resmi tarihin asık yüzlü tarih anlatısına karşın, Sıradışı Osmanlı siyaset, gelenekler, günlük yaşam, bilinen ve bilinmeyen tarihi şahsiyetler üzerinden rengârenk, panoramik bir Osmanlı tarihi sunuyor.

Birinci bölüm, genç yaşta ölüme giden akıncılar, Almanya hesabına çalışan Osmanlı gazetesi, Napolyon’u dize getiren berber, Sultan İbrahim’in trajik hikâyesi, Fatma Sultan’ın acılarla dolu hayatı, cesedi sokaklarda sürüklenen şeyhülislam, bir yeniçerinin ağzından Genç Osman’ın öldürülmesi, sevdası yüzünden eşkıya olan çoban, kadınlara düşkünlüğü yüzünden padişaha kafa tutan ünlü bestekâr gibi konuları ele alıyor.

Sıradışı osmanlıİkinci bölümde Sokollu Mehmet Paşa’nın şüpheli ölümü, aşkıyla hayalleri arasında kalan Enver Paşa, haraç mezat satılan hanedan eşyalarının akıbeti, idam edilen patrikler, Merzifonlu Kara Mustafa’nın kesik başı, rüşvet alan Osmanlı bürokrasisi, son halifenin gözyaşları gibi başlıklar yer alıyor.

Üçüncü bölümde Osmanlı idaresinin ahlak endişeleri ve uygulamaları, görücü usulü evlilikler, aşk evlilikleri, sarayın arabaları, Osmanlı ve çiçekler, büyük İstanbul depremi, goygoycular, Ermeni fırıncının hikâyesi, sarayın kızlar bandosu, İstanbul’un mahalle şövalyeleri, ramazan hazırlıkları, spor tekkeleri gibi konular yer alıyor.

Dördüncü bölümde ise Osmanlı canbazları, Osmanlı dönemindeki kurban bayramları, kılıç alayı, sultanların egzotik hayvanları ve avcılık gibi konular yer alıyor.

Beşinci bölümde cellatlar, çengiler, köçekler, çöpçüler, posta Tatarları, ilk bir milyoncular ele alınıyor.

Son bölümde ise kervansarayla, mehteran, mühürcülük, Osmanlı’nın Batılı ressamlara olan ilgisi, tılsımlı gömlekler belli başlı konular arasında.

Siyaseti, bilinen ve bilinmeyen şahsiyetleri, âdetleri, örgütlenmeleri, günlük yaşamın ayrıntıları ile sıradışı bir Osmanlı tarihi. Merakla okuyacağınız bir tarih kitabı.

“Sıradışı Osmanlı”

Yazar: Murat Kutlu

Yayınevi: Hayykitap 

Sayfa sayısı: 360

Fiyatı: 25 TL