BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.497,40
HABER /  GÜNCEL

Sıra milli motor üretiminde

Türkiye, Atak Helikopteri, Hürkuş uçağı, Altay Tankı, MİLGEM gibi milli projelerde ithal motor kullanıyor.

Abone ol

Atak helikopterinin Pakistan'a ihracatına motor üreten ABD Türkiye'ye izin vermedi. Diğer projelerin ihracına da izin çıkmama ihtimali üzerine ‘milli motor’ çalışması başlatıldı.

Star gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin yerli milli projelerinde ithal motor kullanılması nedeniyle giderek artan sıkıntı için çözüm aranıyor.

İHRACAT İÇİN LİSANS ŞARTI

Maliyeti oldukça yüksek projelerin finansmanının sağlanabilmesi için ihraç edilmesi gerekiyor. Ancak savunma projelerinde motor gibi kritik parçaları tedarik eden ülkelerin ihracat lisansı vermesi şartıyla ihracat gerçekleştirilebiliyor. Son olarak Atak Helikopteri’nin Pakistan’a ihracı konusunda ABD yönetiminin izin vermemesi üzerine gözler diğer projelere çevrildi.

YERLİ MOTOR ÜRETEMİYORUZ

Atak helikopterinde Amerikan motorunun kullanılmasının yanı sıra diğer milli projelerde de ithal motorlar kullanılıyor. Türkiye’nin yerli motor üretme kabiliyetine sahip olmaması nedeniyle, savunma sanayi de üretimde sıkıntı yaşıyor. Milli Tank Altay’da Fransız,  eğitim uçağı Hürkuş’ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor. Aynı şekilde  milli insansız hava aracı ANKA, milli gemi MİLGEM’de de ithal motorlar kullanılıyor.

ANKA'DA DİZEL MOTOR ATAĞI

Türkiye’nin yerli motor üretme kapasitesine sahip olması otomotivden savunma sanayine kadar pek çok alanda büyük atılım sağlayacak. Bunun için özel sektörü de kapsayan çıkış yöntemi aranıyor. İlk etapta ANKA’nın yerli bir dizel motora sahip olabilmesi için önemli mesafe katedildi.  Yapımı en karmaşık motorlardan biri olan tank motoru için ise arge çalışmalarının kapasitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Diğer projelere yönelik yerli motor üretimi için çalışmalar sürerken, yatırım maliyetlerinin milyar dolarlar seviyesinde olduğu ifade ediliyor.