BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04
HABER /  GÜNCEL

Sınır'da uçak uçuramıyoruz!

Tapu ve Kadastro haritası için Kıbrıs dahil Türkiye'nin her yeri karış karış tarandı. Fakat Suriye sınırı nedense atlandı.

Abone ol

Tapu ve Kadastro haritası için Kıbrıs dahil Türkiye'nin her yeri karış karış tarandı. Taranmayan tek yer ise Suriye sınırı kaldı. 

Suriye sınırında düşürülme korkusu sebebiyle uçamayan tapu uçağı fotoğraflama yapamadı. Sınır illerindeki tapu, kamulaştırma, imar için yapılacak harita boş kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin tapu, kadastro, yol, baraj, arazi toplulaştırma ve kamulaştırma işlemleri için yaptığı havadan fotoğraflama işlemi tamamlandı. 2009 yılında başlayan fotoğraflama çalışmaları çerçevesinde Harita Genel Komutanlığı Türkiye’nin bir kısmını, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de bir kısmını havadan dijital kameralarla fotoğrafladı.

screen-shot-2013-07-04-at-11.49.47-am.png 

Kadastro, yol, baraj, kamulaştırma, toplulaştırma ve imar uygulamaları için mekânsal projelere hizmet edecek altlık haritalar kamu ve özel sektörün kullanımına sunuldu.

İmar uygulamaları ve kentsel dönüşümde de kullanılan ve uydu görüntülerine göre çok yüksek doğrulukta ve daha ekonomik olan bu fotoğraflar aynı zamanda bitki çeşitliliğine de hizmet ettiği için Tarım Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’nın da hizmetine sunuldu.

UYDU GÖRÜNTÜSÜ İÇİN 32 MİLYON DOLAR ÖDENİYORDU 

Orman Bakanlığı, fotoğraflarla ağaçlarda görülen hastalıkları görüp müdahale etme imkanına kavuştu. Kamu kurumları da bu sayede uydu görüntüsü için yurt dışına ödediği 32 milyon dolardan kurtuldu. Tapu ve Kadastro havadan görüntü alarak ürettiği ortofoto haritaların kilometre karesini 2,5 liraya kamu ve özel sektör kurumların hizmetine sundu.

Ortaya çıkan haritada ilginç bir ayrıntı da dikkatlerden kaçmadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil tüm sınırlar ve şehirlerin fotoğrafları haritaya aktarılırken, Hatay’dan itibaren Hakkari’ye kadar olan Güney sınırı boş kaldı.

screen-shot-2013-07-04-at-11.54.06-am.png

Suriye sınırındaki şehirlerin boş kalmasının altından gökyüzünden fotoğraflama yapılamaması çıktı. Suriye’de yaşanan gerilim sebebiyle Tapu ve Kadastro uçağının Suriye sınırında uçamadığı kaydedildi. Uçuş için iki ülke arasında protokol gerekirken bu uçuş protokolü yapılamadı.

Suriye ve Irak sınırındaki boşluk uçak yerine uydu görüntüsüyle tamamlanacak. Bundan sonra haritalar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü uçakları ile belli periyotlarda gökyüzünden güncellenecek.

AKILLARA 1989'DA SURİYE'NİN DÜŞÜRDÜĞÜ UÇAK GELDİ

21 Ekim 1989'da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye'ye ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından düşürülmüş, 5 Türk şehit olmuştu. Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş, ancak bir yıl sonra 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.

O zaman bu olay dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın, 1 Ekim 1989'da Suriye'yi, Hatay üzerinde hak iddiası ve PKK'ya destek olmaması konusunda sert bir dille uyarmasına, Suriye tarafından yapılmış bir misilleme olarak değerlendirilmişti. Olayın ardından 17 kasım 1989'da Türkiye, Suriye'den 14 milyon 651 bin dolar tutarında tazminat talebinde bulunmuştu. 8 Aralık 1989 tarihinde Suriye ile yapılan görüşmede Suriyeli yetkililer tarafından olayın sorumlusu olan 2 adet pilot ve 1 adet yer görevlisinin tutuklandığı bildirilmişti. 17 Ekim 1990'da Suriye 3 milyon 430 bin dolar tutarında tazminat ödemeyi kabul etmişti.

YENİ UÇAKLA ANLIK GÜNCELLEME

Tapu Kadastro’nun 1955 yılından bu yana yaptığı gökyüzünden haritalama uygulamasında yeni bir safhaya geçiliyor. Tapu Kadastro alacağı yeni uçakla Türkiye’yi daha hızlı fotoğraflayacak.

12 milyon lirayı bulması beklenen uçak ihalesi haziran ayı içinde yapılacak. Alınacak uçak aynı zamanda afet bölgelerine hızlı ulaşılarak mevcut durumun gökyüzünden görüntülenmesi ve kentsel dönüşümün havadan izlenmesini de beraberinde getirecek. Kalkınma Bakanlığı’nın kabul ettiği uçak alımı ile Tapu Kadastro’nun hava filosu da güçlenmiş olacak.