BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.498,57
HABER /  DÜNYA

Sınırda gergin bakleyiş

Halep’in Azez ilçesinde kontrolün El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün kontrolüne geçmesinden sonra çatışmaların Esselame Sın...

Abone ol

Halep’in Azez ilçesinde kontrolün El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün kontrolüne geçmesinden sonra çatışmaların Esselame Sınır Kapısı’na sıçramasından endişe ediliyor.
Önceki gün Azez ilçesi ve bazı köyler ile stratejik yerlerin kontrolünün Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün eline geçmesinden sonra ilçede gergin bekleyiş sürüyor. Tevhid Tugayının Esselame Sınır Kapısı’nın kontrolünde bölgeye tank ve askeri araçlar takviye ettiği belirtildi. Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Esselame Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için operasyon düzenleyeceği yönündeki bilgi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınırda güvenlik önlemlerini artırdı.
Esselame Sınır Kapısı’nın kontrolü Esselame Sınır Kapısı giriş ve çıkışlara kapatıldığı için Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan da giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. Kilis’e 8 kilometre mesafede bulunan Azez’de dün çıkan çatışmalar sonucu şehrin El Nusra’nın kontrolüne geçmesi nedeniyle, ÖSO’nun misilleme yapmasından endişe ediliyor.

MAYINLI BÖLGEDEN GELİYORLAR
Zaman zaman aralıklarla silah seslerinin duyulduğu sınır hattında gergin bekleyiş sürerken, çatışmalardan endişe eden Suriyeliler ise, mayınlı alandan illegal olarak Türkiye’ye ikişer üçerli gruplar halinde geliyor. Azez ilçe ve çevresinde gergin bekleyişin sürdüğü, El Nusra’nın ÖSO kontrolündeki Esselame Sınır Kapısı’nın teslim edilmesini istediği, bu nedenle iki tarafın da gerginliği artırdığı bildirildi.
Öte yandan 18 Eylül tarihinde, Halep’in Azez ilçesi ile Esselame Sınır Kapısı’nın (Babül Selam) kontrolü yüzünden El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi Irak Şam İslam Devleti Örgütü ile Kuzey Kasırgası Tugayı arasında çatışmalar başlamıştı. Çatışmalar nedeniyle Esselame Sınır Kapısı giriş çıkışlara kapatıldı. 28 gün boyunca Azez ilçesi ile stratejik konumdaki Marrin, Yazıbağı köyleri ile Parsa dağının kontrolü önceki akşamdan itibaren Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün kontrolüne geçti. Kuzey Kasırgası Tugayı mensuplarının 85’i silahları ile birlikte Türkiye’ye teslim oldu. Bunlardan 84’ü sınır dışı edilirken biri tutuklandı.
Kuzey Kasırgası Tugayı mensuplarının büyük bölümü araç gereç, silah ve cephaneleri ile birlikte PYD saflarına geçti. Esselame Sınır Kapısı ise Kuzey Kasırgası Tugayı’nın kontrolünde bulunuyor.
(İHA)