BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,57
HABER /  MEDYA

'Sinema eleştirmenler beş para etmez'

"Sinema eleştirmenleri beş para etmez" diyen "Çok yalnız kaldım. Neredeyse istenmeyen adam ilan edildim." diye ekleyen Murat Tolga Şen, Sayım Çınar'a konuştu.

Abone ol

GAZETECİLER.COM - ÖZEL RÖPORTAJ
SAYIM ÇINAR sayimc@superonline.com

Murat Tolga Şen bağımsız sinema eleştirmenliği denildiğinde akla gelen ilk isimlerden sözünü sakınmıyor, adeta sektöre savaş açmış durumda. Sayım Çınar ile Altın Koza’da buluşan Şen, yine önemli açıklamalarda bulundu, sinemaya ve festivallere dair çok konuşulacak sözler söyledi.

FESTİVALLER SİNEMAYI ZENGİLEŞTİRİYOR MU?

Bu ikinci buluşmamız bir söyleşiyle. Çok şey değişti mi sence festivallerde zaman içinde? Sinemanın zenginleşmesi anlamına mı geliyor festivaller?

Batan bir geminin yolcularıyız. Adana, Antalya, Malatya, irili ufaklı festivaller var. Bodrum’da bir festival var yakın zamanda. Ancak sektörün tümünü kucaklayan bir şey yok. 100. Yılı Türk sinemasının, asla gösterilmeyecek filmler olacak. Neden dar bir üretime bağlıyız bunu sorgulamak gerek. Bir üretim bandı var, devletten destek al, senaryonu kabul ettir, filmini çek, fonla çekilen filmle ödül al, izleyiciyle buluşma. 1000 kişi bile izlemiyor bu filmleri.

Belediyelerin salonlarında görüyoruz bahsettiğin bu filmleri ancak. O filmler izleyiciyle buluşmuyor, festivalde gösterilmekle kalıyor.

Seyirci iyi filmi yakalıyor. Örneğin Kış Uykusu. Bunun için izleyiciyi suçlayamayız. Çok ödüllü filmler izleyicilerin aslında ilgisini çekmeyecek filmler.