BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,42
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Sınavda başı açık zorunluluğu

Açıköğretim Lisesi sınavlarında başı kapalı öğrencilere Danıştay 8. Dairesi izin vermedi.

Abone ol

Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin, ''orta öğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara'' Açıköğretim Lisesi'ne geçiş olanağı tanıyan hükmünün de aralarında bulunduğu bazı maddelerini iptal etti.
Yönetmeliğin, ''sınavlarda, kılık-kıyafetin öğrencinin rahatlıkla tanınmasını sağlayacak şekilde, sade ve temiz olması esastır'' hükmü de iptal edildi.Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Eğitim-Sen, 14 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da iki ayrı dava açmıştı.

Danıştay 8. Dairesi, iki davayı da esastan sonuçlandırdı. Daire, YÖK'ün açtığı davada, yönetmeliğin Açıköğretim Lisesi'nin amacını içeren 5/a, kayıt ve kabul şartlarını içeren 15/b-c, kayıt için gerekli belgeleri içeren 18/c, kaydı kabul edilen öğrencilere ilişkin 20/b-e, öğretim sistemini içeren 25/2, öğrenim süresini içeren 26/b ve son paragraf, diploma notunun belirlenmesine ilişkin 32/2 ile yönetmeliğin geçici 4. maddesini iptal etti.

GEREKÇE
Dairenin gerekçesinde, eğitim sisteminin, eğitim ve öğretimde fırsat ve imkan eşitliğinin ruhuna ve amacına uygun, yönlendirme ve kademeli geçiş modeline dayalı olarak örgütlendiği vurgulandı.

Kararda, şöyle denildi:

''Eğitim sistemine dahil olup, yönlendirme suretiyle kademelerden geçerek bu haklardan yararlanmış bireylerin, yeniden yararlandırılması öncelikli olarak yararlanma hakkına sahip olan bireyler açısından eşitsizlik yaratılmasına sebep olacak, eğitim sisteminin örgütlenme biçimindeki bütünlüğü de bozacaktır. Bu bakımdan orta öğretimden mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara yönelik yapılan düzenleme, dayanağı Yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin amacına, ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete de uygun değildir.''

''KAMU YARARI VE HİZMET GEREKLERİNE AYKIRI''
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda yer alan öngörülerin de dava konusu yönetmelikle hayata geçirilmesinin, yönetmelikte yer alan düzenlemelerde bu haliyle belirlenen hukuka aykırılıklar nedeniyle mümkün bulunmadığı ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi:

''Planda ve Milli Eğitim Temel Yasası'nın 9. maddesinde yer verilen eğitimin hayat boyu devam edeceğine ilişkin ilkeye yönelik düzenlemenin, eğitim sisteminin öngördüğü diğer ilkelerle çelişmemesi, sistemin uyumunu ve bütünlüğünü bozmaması, eğitim-öğretim hakkından yararlanma koşullarını ihlal etmemesi gerekir. Bir başka anlatımla, bir ilkenin hayata geçirilmesi için yapılan düzenleme Milli Eğitimin temel ilkelerinin birbiriyle çelişmesine hatta etkisiz kalmasına sebep olmamalıdır. Dava konusu yönetmelik maddelerinin, dayanağı yasa hükümlerine, eğitim sisteminin yargı kararları ile benimsenen, işlerlik kazanan ve yerleşen eğitim-öğretim sürecine, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olduğu açıktır.''

Kararda, bu nedenlerle, yönetmeliğin söz konusu hükümlerinin iptal edilmesine oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.