BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.501,18
HABER /  GÜNCEL

Sınav çetesinin aylık geliri 300 bin lira

KPSS ve ÖSS ye joker eleman sokan Sınav çetesi liderinin aylık geliri 200-300 bin lira

Abone ol

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin geçen yıl temmuz ve kasım aylarında gerçekleştirdiği iki ayrı operasyonla ortaya çıkarılan 'sınav çetesi' ile ilgili 22'si tutuklu 60 sanığın yargılandığı davaya 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Örgüt lideri olmakla suçlanan e hakkında 396.5 yıl hapis cezası istenen Mehmet Kenan Öztürk, hakimin sorusu üzerine aylık gelirinin 200-300 bin lira olduğunu söyledi.

ÖSS ve KPSS'de iki kez başkasının yerine girerek 'jokerlik' yaptıktan sonra pişman olan ve davanın gizli tanığı olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, geçtiğimiz yıl temmuz ve kasım aylarında PKK/KCK bağlantılı sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirildi. 7 Temmuz 2012 günü KPSS'de İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara'da 34 kişi, Kasım 2012'de düzenlenen ikinci dalgada ise 9'u kamu görevlisi 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 22'si tutuklandı.

SAVCI, ÖRGÜT LİDERİNE 396.5 YIL İSTEDİ

'Joker' denilen başarılı öğrencileri para karşılığında başka kişilerin yerine ÖSS, YGS, LYS, ALES, ÜDS, KPSS, KPDS, DGS ve STS gibi sınavlara sahte kimlik düzenleyerek sokan PKK/KCK bağlantılı suç örgütüyle ilgili hazırlanan iddianame tamamlanarak, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Cumhuriyet savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, Mehmet Kenan Öztürk liderliğindeki örgütün, 1999 yılından bu yana ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara girecek adayların yerine, sınavın türüne göre 20 ile 30 bin lira arasında değişen paralar karşılığında sahte kimliklerle 'joker' olarak kullandığı kişileri soktuğu belirtildi. Sahte kimlikler hazırlanan bu 'jokerlere' örgütün 2 ile 5 bin lira arasında ödeme yaptığı kaydedildi.
Örgüt lideri olmakla suçlanan Mehmet Kenan Öztürk'ün sınav organizasyonlarını genellikle İzmir'de yaptığı belirtilen iddianamede, örgütün esasen çıkar amaçlı olarak faaliyet gösterdiği ve PKK terör örgütüyle doğrudan veya organik bir ilişkisi tespit edilememekle birlikte, suç örgütü içerisinde yasadışı PKK terör örgütünün sempatizanı olan veya örgüt adına karıştıkları eylemler nedeniyle haklarında kamu davası açılıp ceza alan örgüt yöneticisi ve üyelerinin bulunduğu iddia edildi.

Örgüt lideri Mehmet Kenan Öztürk'ün beş bankada bulunan hesaplarının incelendiği kaydedilen iddianamede, bu hesaplara 2006- 2011 yılları arasında farklı kişiler tarafından 1 milyon 523 bin lira yatırıldığı ve 1 milyon 418 bin liranın çekildiği belirlendi. Örgüt liderinin herhangi bir kayıtlı iş yapmadığı, vergi mükellefi olmadığı ve Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 40 gayrimenkul kaydı bulunduğu iddianamede yer aldı.

Savcı Karadeniz iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Öztürk, hakkında 'suç işleme amacıyla örgüt kurma', 'Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından toplam 396.5 yıl hapis cezası istedi. Karadeniz, 22'si tutuklu 60 sanık hakkında ise 5 ile 12.5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti.

AYLIK GELİRİ DUDAK UÇUKLATTI

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, hakkında 50 ayrı sahtecilik, 6114 sayılı ÖSYM Kanunu'na muhalefet, suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak tehdit gibi suçlardan 396.5 yıl hapis cezası istenen suç örgütü lideri Mehmet Kenan Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanığın tamamı, bazı tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları hazır bulundu.
Beş farklı bankada bulunan hesapları incelenen ve 2006-2011 yılları arasında farklı kişiler tarafından hesaplarına 1 milyon 523 bin TL yatırıldığı, bu hesaplardan 1 milyon 418 bin TL'nin çekildiği belirlenen ayrıca üzerine 40 tapu bulunduğu belirlenen Öztürk, mahkemede aylık gelirinin ne kadar olduğu sorusuna, 200 - 300 bin TL olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

İDDİANAME OKUNDU

Yargılamanın yapıldığı 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden görevsizlik talebinde bulunan sanık avukatları yakın akrabalar arasındaki dinleme kayıtlarının da deliller arasında yer aldığını belirterek dosyadan çıkarılmasını talep etti. Savcılık, taleplerin reddini istedi.
"ÇOK PİŞMANIM"
Mahkeme başkanı Dilek Öztürk'ün, iddianamenin özetini okumasının ardından savunma yapan Mehmet Kenan Öztürk, 2010 ve 2011 yıllarında iki kişinin yerine sınava girdiğini, bunun dışında 10 kişiyle irtibata geçerek başkalarının yerine sınava girmelerini sağladığını, ancak bütün bu işleri tek başına yaptığını, kimseyi tehdit etmediğini, zorla sınava girmesini sağlamadığını, yaptıklarından dolayı pişman olduğunu söyledi.

Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen diğer sanıklar da sınavlar için aracılık ettiklerini itiraf ederken, herhangi bir örgütün olmadığını söylediler.

"KİRA PARASINI ÖDEYEMİYORDUM "

İddianamede 'joker' olarak başkalarının yerine sınava girdiği ileri sürülen tutuklu sanıklardan Ali İ. de, 7 çocuklu bir ailenin ferdi olduğunu, babasının çiftçilik yaptığını, kendisinin de Ege Üniversitesi'nde öğrenim gördüğünü, ancak 550 liralık kirasını ödemekte güçlük çektiğini, Kenan Öztürk'ün bu parayı çıkarıp kendisine verdiğini ve "Senin de bir gün bize iyiliğin dokunur" diyerek bu parayı almaya ikna ettiğini anlattı. 2010 yılında Kenan Öztürk'ün bir akrabasının sınavlarda başarısız olduğunu söyleyerek, onun yerine sınava girip giremeyeceğini sorduğunu, yaptığı iyilikler karşılığında kendisini borçlu hissetmesi nedeniyle bunu kabul ettiğini ifade eden Ali İ, "Çok pişmanım. 14 aydır tutukluyum. Kamu vicdanını zedeledim. Hak kaybına uğrayanlardan binlerce özür diliyorum. 14 aydır bunların muhasebesini yapıyorum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

"BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİM"

Sanık Mehmet Ali B. de ekonomik sıkıntılar nedeniyle sınavlara girdiğini, ancak hiçbir örgüte üye olmadığını, böyle bir örgütün varlığından haberdar dahi olmadığını, 14 aydır tutuklu bulunduğunu, yaptığı hatadan dolayı ailesinin yüzünü kara çıkardığı için çok pişman olduğunu söyledi.

"KARDEŞİMİ İYİ BİR OKULA YERLEŞTİRMEK İSTEDİM"

Öğretmenlik yapan aynı zamanda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan tutuklu sanıklardan İbrahim Halil D., kardeşini iyi bir okula yerleştirmek için ilk olarak 'jokerlik' yaptığını daha sonra toplam 5 sınava girdiğini, 6'ncı sınava başvurduğunu ancak girmeden tutuklandığını söyledi. Suçlu olduğunu belirten İbrahim Halil D., hatasının farkında ve pişman olduğunu söyledi.
12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dilek Öztürk, duruşmayı 9 Eylül Pazartesi günü kaldığı yerden devam etmek üzere erteledi.