BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,84
ALTIN 2.433,98
HABER /  EKONOMİ

Şimşek'ten rest: Biz bu yarışta yokuz!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefet partilerinin seçim vaatlerini eleştirdi. Şimşek, 'Biz bu yarışta yokuz' dedi.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefet partilerinin 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi kamuoyuna açıkladığı seçim vaatlerini eleştirdi. 

Muhalefetin seçim vaatlerini 'içi boş' diye nitelendiren Bakan Şimşek, "Olmayan kaynakları millette nasıl dağıtırız yarışı var. Biz bu yarışta yokuz" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.
Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Enflasyon yüzde 7.9. manşet enflasyon yanıltıcı olabiliyor. Mevsimsel etkilerden dolayı, özellikle gıda fiyatları nedeniyle yüksek olabiliyor. Çekirdek enflasyona bakmak lazım, yüzde 7'ye indi.
Geçen sene son 14 yılın en kurak yılıydı. busene yağışlar çok iyi gıda fiyatlarını olumlu etkileyecek. Etkisini sonbahara doğru göreceğiz. Enflasyonu yüzde 5'lerin altına çekmek sitiyoruz.
Bu enflasyon oranı Türkiye'de iş yapmanın önüne engel değil. AK Parti enflasyonla mücadelede başarılı olmuştur ama bizim için yüzde 7'nin üstünde enflasyon hala yüksektir hedefimiz yüzde 5'in altına düşmektir. Enflasyonda kalıcı bir yukarı doğru trend yoktur. Önümüzdeki günlerde düşüş trendine gireceğini düşünüyoruz.

"MEMURA ENFLASYON FARKINI VERECEĞİZ"

Bunlar yönetilebilir seviyeler. Bütçe dengelerini hiçbir dönemde olmadığı kadar iyileştirdik. Bütçe neredeyse dengede. Bizden önceki dönemlerin 20'de birine düşürmüşüz açığı.
Memura emeklimize enflasyon farklarını vereceğiz. Bütçenin bunları tolere edebileceğini düşünüyoruz.

MUHALEFETİN SEÇİM VAATLERİ

Türkiye ekonomisinin bugünden yarına nasıl taşınacağı yok. İçi boş vaatler var. Vatandaşı kandırmaya yönelik popülizm var. Hiçbir kaynak ortaya koyamadılar. 90'lı yılların yarışındalar. Olmayan kaynakları millette nasıl dağıtırız yarışı var. Biz bu yarışta yokuz.

"DÜNYANIN EN İYİLERİNDENİZ"

Biz makro sorunları çözdük. Bütçe konusunda dünyanın en iyi ekonomilerinden biriyiz. Türkiye'nin hiçbir bankası en büyük küresel finans krizinde sıkıntıya girmedi. Bütün makro sorunları teker teker çözdük. geriye sektörel, yapısal dönüşüm kaldı.
Şu anda ortada bir ekonomi tartışması yok. Avrupa ve Ortadoğu'da krizler var. Rusya bizim en büyük ticaret ortaklarımızdan biri kendi komşusunu işgal etti, ekonomik kriz var. Türkiye bunlardan bağımsız değil. Ama Euro Bölgesi'nden 3 kat fazla büyüdü.

KAYNAK TARTIŞMALARI

Muhalefetin kaynak vaatleri tam bir hayal kırıklığı. Bunlar programlarını açıkladılar. Açıkladıklarından beri patinaj yapıyorlar. Türkiye kayıtdışılığı milli gelirine oranla yüzde 26'lara düşürdü. Muhalefetin geldiği nokta tam bir fıkralık durum.
Kayıtdışıyla mücadeleyi zaten yapıyoruz. Muhalefetin vaatleri bütçe açığını 10 katına çıkarır. Nereden para bulacaksınız, kim size para verecek. Merkez Bankası'na para bastıracaksanız, çıkın söyleyin.
Kayıtdışı ile mücadele edeceklerini söylüyorlar, bunu biz zaten yaptık ve başarılı olduk. Buna rağmen bütçede açık var.

ELMASTA KDV YÜZDE 18

Anamuhalefet partisi hala ortaya yalandan arındırılmış bir kuruşluk kaynak koyamadı. Milletin gözünün içine baka baka yalan atıyor. Elmasta vergiyi sıfırladınız ben de şunu yapacağım diyor. Elmasta şu anda yüzde 18 KDV var. Meydanlarda çıkıyor, Maliye bakanı şu kadar maaş alıyor. asgari ücretliye bin 500 lira maaşı yüksek görüyor diyor.

Siz asgari ücreti bol keseden artırırsanız, asgari ücreti devlet ödemiyor. Özel sektör ödüyor. Asgari ücretin artırılması işverene ek yük getirir. Ben ücreti kastetmedim, kayıtdışı çalıştırmak en büyük zulümdür dedim. Muhalefet olmayan bir şeyle vatandaşı kandırma peşinde. Biz kalıcı bir şekilde asgari ücreti de emekli maaşını da artıracağız. Ama bunu dünya gerçeklerinden kopmadan yapacağız.
Bunlar şu anda koalisyondan bahsediyor. Geçen bir fabrikaya gittim, 3 kardeş anlaşamıyoruz ayrılacağız dediler. Bir reform yapmadan bu ülkenin uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirme imkanı yoktur.

Ekonomide sıkıntılar var ama buna Rusya ve Avrupa'daki kriz ile geçen yılki kuraklığın da etkisi var. Kuraklık olmasaydı Türkiye yüzde 3.5'tan fazla büyürdü.
İnşaat sektörüne ilişkin tamamen bir algı operasyonu var. İnşaatın milli gelire oranı yüzde 5.9. Bu oran Avrupa'dan yüksekse problem var demektir.
Türkiye'de prim yükü hala biraz yüksek. Bütçe imkan verirse ilk yapacağım prim yükünü azaltmak."