BIST 9.565
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.487,68
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Şimşek memurun 2015 zammını açıkladı

Maliye Bakanı Şimşek kameralar karşısına geçti ve milyonlarca kamu çalışanının beklediği açıklamayı yaptı.

Abone ol

Hükümet 2015'te memura yüzde 3+3 düşünüyor. Enflasyon farkı kamu çalışanlarına ödenecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur zammıyla ilgili "Gelecek yıl da toplu sözleşmenin gereği olarak yüzde 3+3 öngördük, ancak enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması halinde farkı da vereceğiz ve 2015'te çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedi.

Şimşek, bütçe uygulama sonuçları, 2014 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısında, gelecek yıl bütçesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

ARTIŞLAR TOPLU SÖZLEŞME ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞECEK

Çalışanların ve emeklilerin de gözetildiğine işaret eden Şimşek, bu yıl artışların toplu sözleşme çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. Şimşek gelecek yıl da toplu sözleşmenin gereği olarak yüzde 3+3 öngördüklerini, ancak enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması halinde farkı da vereceklerini ve 2015'te çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini vurguladı.

SOSYAL HARCAMALARA KAYNAK ARTIYOR

Şimşek, sosyal hizmetler ve yardımların da bütçenin önemli bir kalemini oluşturduğuna dikkati çekerek,  2015'te sosyal harcamalar için ayrılan kaynağın 32,9 milyar liraya çıkartılacağını söyledi. Sosyal güvenlik sistemini güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Şimşek, gelecek yıl sosyal güvenlik kurumlarına 80,6 milyar lira transfer yapılacağını bildirdi.

74 BİN PERSONELİN DAĞILIMI BELİRLENMEDİ 

Bakan Şimşek, başka bir soru üzerine de kamuya alınacak 74 bin personelin dağılımına henüz karar vermediklerini, bunu yılın başında belirleyeceklerini dile getirdi.

AKADEMİSYENLERE 726 LİRA İLE 835 LİRA ARASINDA ZAM

Hakim, savcı ve akademisyenlerin maaşlarına yapılacak artışların bütçeye getireceği yükün ne olacağana ilişkin soru üzerine Şimşek, şunları söyledi:

"Akademisyenlere yaklaşık 726 lira ile 835 lira arasında bir zam yapılacak. Biz bunları belirledik. Bununla ilgili yasayı Meclis'e gönderdik. Bunun maliyeti yaklaşık 1,1 milyar lira olacak. Aynı kapsamda akademik faaliyet teşviği de olacak ama bu teşvik performansa bağlı olacak. Bu da 726 liraya kadar... Bu 2016'dan itibaren devreye girecek. 2015'te performansı ölçeceksiniz ki 2016'da bunu yansıtabilelim."

Hakim ve savcıların mali haklarının da yüzde 15 ile yüzde 31 arasında değişen oranlarda olmak üzere, net seyyanen bin 146 lira artırılmasını öngördüklerini ifade eden Şimşek, bunun da Meclis'te görüşüleceğini, sözkonusu artırımın maliyetinin 220 milyon lira olacağını bildirdi.