BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,40
HABER /  DÜNYA

Şimdi de IŞİD ile BAAS birbirine girdi: 17 ölü!

Irak'ta tozu dumana katan IŞİD'in en güçlü ittifakı olarak gösterilen eski BAAS subayları ile birbirine girdiği iddia edildi. Çıkan çatışmada 8 Baasçı Nakşi ile 9 IŞİD militanı öldü.

Abone ol

Kaide bağlantılı IŞİD’in Irak taaruzunun Saddam Hüseyin’in Baas rejiminden komutanlar ve pek çok Sünni aşiretçe desteklemesi sebebiyle Sünni isyanına dönüştüğü yorumları yapılırken, ittifakta ilk çatlak belirdi. Petrol zengini Kerkük yakınında IŞİD militanları ile Baasçı müttefikleri silahlarını birbirine çevirdi. 

İLK ÇATIŞMA: 9 IŞİD'Lİ 8 NAKŞİ-BAASÇI ÖLDÜ!

Saddam’ın eski komutanlarının oluşturduğu Nakşibendi Ordusu’nun (JRTN) kalelerinden olan Havice yakınlarında, görgü tanıklarına göre, IŞİD militanlarının Beyci petrol rafinerisinden getirdiği yakıt tankerlerini kimin kontrol edeceği konusunda anlaşmazlık çıktı. Saddam’ın sağ kolu İzzet İbrahim el Duri’nin yönettiği Nakşiler tankerlere el koymaya kalkınca, taraflar çatıştı: 8 Nakşi ile 9 IŞİD militanı öldü. Laik çizgideki Baasçıların, Kaideci IŞİD’e biat etmeye yanaşmamasının da ilave anlaşmazlık sebebi olduğu belirtiliyor.

SADDAM’IN AŞİRETİ: BAAS’A İHANET

IŞİD taaruzuna Irak’taki Sünnilerin bir kısmı karşı çıkıyor. Saddam’ın aşiretinin şeyhi Hasan el Nasıri de bunlardan. Nasıri, IŞİD-Baas ittifakı Saddam’ın memleketi Tıkrit’i ele geçirince, Saddam’ın zulmünden çok çekmiş Kürt bölgesine kaçmış. Telegraph’a konuşan aşiret lideri, ‘’Bu savaşa katılanlar, Saddam’ın ve onun Baas partisinin inançlarına sadakat göstermiyor. Baas’ın ideolojisi ve ilkelerinin Kaide ile işi olmaz’’ dedi. Saddam’ın öldürülmesinin ardından servetine el konulan aşiret, tüm Sünniler gibi Şii iktidarın ayrımcılığından şikayetçi. Yine de ‘’Saddam olsaydı böyle bir isyanı ezerdi’’ diyen Nasıri, aşiretin 4 bin üyesinin önemli bir kısmının hapse atıldığını belirtti. Şii Başbakan Nuri Maliki için ‘’Sorunun bir parçası’’ diyerek ekledi: ‘’ABD ile Britanya isterse çözer, yoksa bu bela devam eder.’’ Dün Sünni eyaleti Enbar’da Rava ve Ana kasabaları da, Irak güçlerinin yine hiç çatışmadan çekilmesiyle IŞİD'in kontrolüne geçti.