BIST 9.788
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,81
HABER /  GÜNCEL

Silvan'da yasak bitti! Ekmek elektrik su yok!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik düzenlenen operasyon nedeniyle 4 gün önce başlatılan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Abone ol

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 4 gündür devam eden sokağa çıkma yasağı saat 17.30 itibariyle kaldırıldı. İlçede açılan onlarca hendek ve kurulan barikatlar ağır silahlarla imha edildi. Çatışma nedeniyle kurşunların isabet ettiği yüzlerce ev ve işyerinde büyük hasar oluştu. Trafo ve enerji hatları zarar görmesinden ötürü ilçeye elektrik ve su verilemiyor. Gıda sorunu baş göstermesi üzerine Kaymakamlık tarafından evlere 4 bin 500 ekmek dağıtıldı. Sokaklarda biriken çöpler nedeniyle kötü kokunun yayıldığı ilçede çatışmaların yaşandığı 4 mahallede halk göç ettiğinden ötürü hayalet şehri andırıyor.

Diyarbakır Valiliği, operasyonda 1 YDG-H'linin ölü, 2'si yaralı olarak ele geçirildiğini, 21 örgüt mensubunun ise etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 4 sivilin yaralandığı olaylarda çok sayıda el yapımı bomba ele geçirildi. Silvan Kaymakamı Murat Kütük ise, 20'nin üzerinde kişinin öldüğünü ve olaylarda ölen Vedat Akcanım bugüne kadar defnedilememesinden ötürü üzgün olduğunu söyledi. Diyarbakır Barosu ise, Silvan'da valilik izniyle yaptığı inceleme güvenlik gerekçesiyle yarıda kaldı. Sokağa çıkma yasağının ilçe genelinde uygulanmış olmasından ötürü halkın mağdur olduğunu belirten Baro Başkanı Tahir Elçi, toplumun günlük yaşantısı, sağlık, ekonomik, eğitim ve sosyal yaşamını ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğini söyledi.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde, perşembe günü Astsubay Tolga Topçuoğlu ile Uzman Çavuş Sinan Uçan'ın evlerinin önünde şehit edilmesinin ardından Silvan Kaymakamlığı, halkın can ve mal güvenliği için cuma günü saat 06.00'da başlattığı sokağa çıkma yasağı 4'üncü gününde saat 17.30'da kaldırıldı.

4.20151005224028.jpg

İlçede yasağın kalkmasıyla birlikte PKK'nın şehir yapılanması YDG-H'lilere yönelik, 2 helikopter, 29 zırhlı araç, 3 panzer ve 3 TOMA ve 385 polisin katılımıyla başlatılan operasyon sona erdi. Örgüt mensupları Tekel, Konak, Feridun ve Mescit mahallelerinde güvenlik güçlerinin geçişini engellemek üzere kazdığı ve içine el yapımı patlayıcı yerleştirdiği onlarca hendek iş makinelerinin yardımıyla kontrollü şekilde imha edildi. 5'i bomba tuzaklamalı ve 7'si araçlı ve beton büyük duvar barikat olmak üzere 40 barikat yıkıldı. 2 beton barikat tank atılıyla yok edildi. Cadde ve sokaklar tamamen temizlendi.

Diyarbakır Valiliği, operasyonda 1 YDG-H'linin ölü, 2'si yaralı olarak ele geçirildiğini, 21 örgüt mensubunun ise etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 4 sivilin yaralandığı olaylarda çok sayıda el yapımı bomba ele geçirildi.

SOKAKLARDA SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ

Habertürk, giriş-çıkışların yasak olduğu Silvan'a girdi. Olayların yaşandığı 4 mahallede göç yaşandığı için hayalet şehri andırıyor. Çatışmalarda kurşunların isabet ettiği yüzlerce ve işyeri zarar gördü. Tekel Mahallesi'nde bulunan Kürdi Der binası ise yangın sonrası kullanılamaz hale geldi. Sağlık ocağı ve 2 okul ise kullanılamaz hale geldi. Yol ortasında kalan biri itfaiye aracı 7 araç ise yakıldı. Yanan araç enkazları iş makineleriyle kaldırıldı. DSİ ve Karayolları Bölge Müdürlüklerinden gönderilen kamyonlarla barikat harfiyatları kent dışına taşındı. Mahalle aralarında açılan çukurlar ise asfaltla dolduruldu. Silvan'da kapalı tek sokak bırakılmadı.

1.20151005224042.jpg

4 BİN 500 EKMEK DAĞITILDI

Çatışma esnasında trafo ve enerji hatları zarar görmesinden ötürü ilçeye elektrik ve su verilemiyor. Belediye itfaiye ekipleri güvenli mahallere tankerlerle su vermeye başladı. İlçede Kaymakamlık izniyle bir fırın açıldı. Kente gıda sorunu baş göstermesi üzerine Diyarbakır'dan gönderilen 4 bin 500 ekmek muhtarlar aracılığıyla evlere dağıtıldı. Catışmada geri kalan sokaklar savaş sonrasını andırıyor. Biriken çöpler etrafa kötü koku yayıyor. Ara sokaklarda devriye yapan zırhlı polis araçlarından havaya ateş açılarak dışarı çıkan halk uyarılıyor.

2.20151005224102.jpg

BARO İNCELEMESİ YARIM KALDI


Diyarbakır Barosu, polis ablukası altındaki Silvan'da valilik izniyle inceleme yaptı. Baro Başkanı Tahir Elçi ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, ilk olarak Silvan Kaymakamı Murat Kütük'le Alay Komutanlığı önünde görüşme yaptı. Kaymakam, Kütük, 20'nin üzerinde kişinin öldüğünü ve olaylarda ölen Vedat Akcanım bugüne kadar defnedilememesinden ötürü üzgün olduğunu söyledi.

Baro heyeti daha sonra olayların olduğu Tekel ve Mescit Mahallelerinde inceleme yaptı. Zırhlı polis araçların ateş açması üzerine inceleme güvenlik gerekçesiyle yarıda kaldı. Sokağa çıkma yasağının ilçe genelinde uygulanmış olmasından ötürü halkın mağdur olduğunu belirten Baro Başkanı Tahir Elçi, toplumun günlük yaşantısı, sağlık, ekonomik, eğitim ve sosyal yaşamını ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğini söyledi.