BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  GÜNCEL

Silvan davasında yorgun askerler suçlu çıktı

Silvan’da 13 askerin şehit edilmesiyle ilgili davada 4 subayın bilirkişi raporlarına yansıyan kusurları ‘ihmal’ görülmedi. ‘Askerler yorgundu’ denildi.

Abone ol

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 14 Temmuz 2011’de 13 askerin şehit edildiği saldırıdan sonra Silvan 4. Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4. Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1. Bölük Komutanı Üsteğmen M.Emin Karagöz ve 2. Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan hakkında ’İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak’tan iki yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Komutanlar tutuksuz yargılandıkları davada geçtiğimiz günlerde beraat etti. Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Mahkemesi verdiği beraat kararının gerekçelerini açıkladı.

HER TÜRLÜ KUSUR VAR

Gerekçeli kararda, 13 askerin ihmal sonucu öldüğüne dair, sanık ve mağdur ifadelerine, bilirkişi raporu ve savcılık görüşüne yer verildi. Anlatım ve belgelere göre askerler çok yorgun, uykulu olmalarına rağmen operasyona götürüldü. Mahkeme, Albay Toprak’ın birliğin plan dışında bir yerde kalmasını üst komutanlığa bildirmemesinin ’ihmali davranış’ olarak nitelendirdi ancak şu gerekçeyle ceza vermedi: “Birliğin yerinin bildirilmemesi nedeniyle sonucun meydana geldiğini ileri sürmek hukuken mümkün değildir.”

Mahkeme kararında ayrıca sanık Binbaşı Milbay Şahin’in 9 kusurunun tespit edildiği bilgisine de yer verildi. Tüm bu bilgilere karşın mahkeme sanıkların beraatine hükmetti. Kararda yer alan ihmallerden biri üslenme yapılan Şorik Tepe’nin korunaklı olmaması. Ancak kararda, bu eksikliğin personelin iyi gözetleme yapması ve silahların verimli kullanılmasıyla kapatılabileceği belirtildi.

VİCDANA VE HUKUKA AYKIRI

Şehit ailelerinin avukatı Nesrin Yakşi, Askeri Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı. Yakşi, şöyle konuştu: “Genelkurmay Başkanlığı’nca görevlendirilen tahkikat heyetinin raporunda sanıkların emirleri yerine getirmediği, uygun üs bölgesinin seçilmediği gibi 20’ye yakın eksiklik tespit edilmiş ve sanıklarin 1’nci dereceden kusurlu oldukları belirtilmiştir. Bilirkişi raporunda ise olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin hatalardan kaynaklandığı belirtilmiştir. Bu raporlara rağmen sanıkların beraat etmesi hukuka, yasaya ve vicdana aykırıdır.”

Çocuklar uykulu, albay istirahatte

Gerekçeli kararda yer alan anlatımlar, bilirkişi raporları ve savcılık mütaalasında yer alan çarpıcı detaylar şöyle. Sanık Binbaşı Milbay Şahin, “Çocuklar horlayacak derecede yorgundu, uyuklayanlar vardı. Komutanı arayıp bulunduğumuz yerde tertipleneceğimizi söylemek istedim. Ancak, istirahatte olduğunu söylediler” derken, sanık Üsteğmen Necmettin Erdoğan ise yorgun olan bir askerin halüsinasyon gördüğünü anlattı.