BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  DÜNYA

Şiliden ABDye aşırı güç suçlaması

Şili, Amerika'yı yardım için gittiği Haiti'de aşırı güç uygulamakla suçluyor. İddialar ise öyle yenilir yutulur cinsten değil!

Abone ol

Şili'nin Haiti Büyükelçisi Marcel Young, depremin vurduğu Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'te bulunan Amerikan birliklerinin aşırı güç gösterisinde bulunduğu ve saldırgan tutum içinde olduğu iddiasıyla eleştirdi.

Young, El Mercurio gazetesine verdiği demeçte, ''ABD, uluslararası havaalanını kontrol ediyor ve ilaç ve insani yardım yüklü 4 uçağı yolundan alıkoydukları söyleniyor. Kendi ölçütlerini dayatmış durumdalar, kendi uçakları ilk sırada iniyor, diğer ülkelerinki daha sonra'' ifadesini kullandı.

Amerikan askerlerinin Haiti'nin egemen bir ülke olduğunu unuttuğunu ve gereksiz bir saldırgan tutum içinde bulunduklarını belirten Büyükelçi, ''Kontrol kulesinin yıkıldığını ve insani yardım almanın mümkün olmadığını düşünecek olursak hava trafiğini yoluna sokmak için yaptıkları tabi ki olumlu, ama askeri varlıkları ve güç gösterileri aşırı'' dedi.

ABD, 12 Ocaktaki depremin ardından yardım faaliyetleri için adaya 20 bin asker gönderdi.

Başta Venezuela ve Küba olmak üzere birçok bölge ülkesi ABD'yi askeri olarak adayı işgal etmekle suçluyor. Fransa ve İtalya'da da benzer eleştiriler artıyor.