BIST 8.975
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.293,24
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Sıkılmayı mı tercih edersiniz acı çekmeyi mi?

Bilim Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma sonucu tartışma çıkardı. Araştırmaya göre yalnızlıktan sıkılan insanlar acı çekmeyi yalnızlığa tercih ediyor.

Abone ol

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, yalnızlıktan sıkılan insanlardan bazıları, tek başına kalmaktansa acı çekmeyi tercih edebiliyor.

Araştırmada yapılan deneylerden birinde, katılanlardan neredeyse yarısı, yalnız ve sessiz geçirdikleri 15 dakika içinde kendilerine hafif oranda elektroşok verdi. Deneye katılan kişilerin hiçbir şey bulunmayan bir odaya kapatılması ve elektroşok alıp almayacaklarının test edilmesi, bazı araştırmacılar tarafından eleştirildi.

SADECE DÜŞÜNEREK ZAMAN GEÇMEZ Mİ?

"Bilim" dergisinde yayımlanan tartışmalı yazıda, insanların düşüncelerini çok yaratıcı ve eğlenceli bulmadığı belirtiliyor. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Profesör Timothy Wilson, "Deneyimize katılanlar sürekli olarak, makul bir süre için de olsa hiçbir şey yapmadan kendi düşünceleriyle baş başa kalmaktansa, herhangi bir şey yapmayı tercih ediyor" diyor.

Makaleyi eleştiren bazı araştırmacılar, bulguların abartıldığını savunuyor. Makalede, psikolojik testlerde insanların "sadece düşünmek"ten hoşlanıp hoşlanmadığının üstünkörü ele alınıp alınmadığı sorgulanıyor.

KENDİ DÜŞÜNCELERİYLE EĞLENMELERİ İSTENDİ

Araştırmada, üniversite öğrencilerinin de dahil olduğu bir grup insan duvarları boş küçük bir odaya kapatıldı. Deneye katılanların odadaki masaya oturması ve kendilerini "kendi düşünceleriyle eğlendirmesi" istendi. Bu kişilerin odaya girmesinden itibaren 6., 12. ve 15. dakikalarda "iyi vakit geçirip geçirmedikleri" ve "konsantre olmakta güçlük çekip çekmedikleri" soruldu.

Cevap veren 10 kişiden 9'u sıkıldığını veya çok sıkıldığını söyledi. Sıkıntının bu küçük odadan veya katılanların yaşından kaynaklanmadığını ortaya koymak isteyen araştırmacılar, yaş yelpazesini 77'ye kadar genişleterek aynı araştırmayı katılanların evinde, bilgisayarları başında yapmasını istedi.
Araştırmaya evinden katılanlardan çoğu, telefonlarına baktı veya müzik dinledi.

ELEKTROŞOK DENEYİ

Son olarak ise elektroşok deneyi yapıldı. Professör Wilson'un ekibi bu deneyle, insanların düşüncelerine yoğunlaşmaktan ne derece sıkıldığını ölçmeye çalıştı. Ekip, insanlaın sıkıntıdan kötü şeyler yapıp yapmayacağını anlamaya çabaladı.

42 kişiden 18'i, yalnız kaldıkları 15 dakikada en az bir defa kendilerine elektroşok verdi. Bu kişilerden çoğunun erkek olduğu belirtildi. BBC'ye konuşan Profesör Wilson, kullanılan elektroşokun çok olmadığını, ancak ani ve acı veren bir dalga yaydığını söyledi.

Wilson, "O kadar sıkılmışlardı ki, kendilerine elektroşok vererek seslerini duyurmaya çalıştılar" dedi.