BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.428,80
HABER /  GÜNCEL

Sigara yasağına 28 bin ayrı denetim

Kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla ilgili 28 bin iş yerinde denetim yapıldı

Abone ol

4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında işyerlerine yapılan sigara denetimleri aralıksız sürüyor. İzmir'de 2012 yılı başından bu yana gerçekleştirilen 28 bin denetimin bininde ilgili işyerlerine cezai işlem uygulandı. Kentte dün gece yapılan son denetimde de kapalı alanlarda sigara içilmesine izin vererek yasayı ihlal eden 5 işyerine para cezası tatbik edildi. 

İzmir'deki denetimlere, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Vakkas Benli de katıldı. Denetimlerde ayrıca Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile polis ekipleri de hazır bulundu. Alsancak semtinde bulunan eğlence mekanlarında yürütülen denetimlerde, işyerlerinde kapalı alanlarda sigara içilip içilmediği, işyerinde sigara uyarı levhasının bulunup bulunmadığı ve sigara satış yerlerinin uygunluğu denetlendi.

Alsancak semtinde gece saat 02.00'ye kadar 50 işyerinde yapılan denetimlerde, kapalı alanda sigara içilmesine izin vererek yasayı ihlal eden 5 işyeri ile bu alanlarda sigara içen vatandaşlara para cezası uygulandı. İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Türkyılmaz, denetimlerin, dumansız hava sahası oluşturmak amacıyla yapıldığını belirterek, ''30 ilçede, 84 ekiple tütün denetimleri devamlı yapılıyor. 2012'de yaklaşık 28 bin denetim yapıldı. Bin kadarında ihlalle karşılaştık. Bu ihlallerin daha da düşmesini istiyoruz. Bu yasaklar vatandaşın sağlığı için. Hala istediğimiz noktada değil ama İzmir nispeten yasağa uyuyor. Yasayı ihlal eden kişilere 82 lira, işyerlerine de bin 350 lira ile 5 bin lira arasında değişen rakamlarda para cezası uyguluyoruz.'' diye konuştu. 

Kapalı alan denetimleri 2009 yılından bu yana uygulanıyor. İzmir'de, 2009 yılından bu yana 103 bin 500 denetim yapıldığını aktaran Türkyılmaz, ''Bu denetimlerin 3 bin 405'ünde ihlal tespit ettik ve bin 275 işletmeye cezai iylem uyguladık. Kapalı alanda sigara içen 2 bin 787 kişiye de para cezası uygulandı'' dedi.