BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,24
HABER /  SAĞLIK

Sigara içenler dikkat! Sağır olabilirsiniz!

Pek çok sağlık sorunun başında sigara geliyor. Bunu bilip yine de kullanmaya devam edenler, bırakamayanlar ya da bırakmak isteyip sürekli erteleyenler için Kulak Burun Boğaz uzmanlarından önemli uyarı: Sigara, sağırlığa neden olabilir.

Abone ol

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, sigara içenlere ciddi uyarılarda bulundu. Sigara içenlerde içmeyenlere göre sağırlık oranı 7 kat daha fazla diyen Hüsamettin Olgun, “Son 50 yılda bu konuda yapılan çalışmalar, sigaranın tüm vücut üzerindeki olumsuz etkilerinin yanında kulak çınlaması ve sağırlık açısından da önemli bir neden olduğunu ortaya koydu. Özellikle sigara bağımlılığının çok erken yaşlara indiğini göz önünde bulundurursak konunun ne kadar önemli olduğu da anlaşılıyor" dedi.
 


SİGARA ÇOK SAYIDA ZEHİRLİ MADDE İÇERİYOR

"Karbon monoksit, formaldehit, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür ve nikotin bunlardan sadece birkaçı. Özellikle nikotin, beyindeki sinir uçlarının tahrip olmasına neden olurken iletim hızını bozar. Ayrıca damarlarda yaptığı tahribat ve dokuların oksijensiz kalması da organların fonksiyonu üzerinde olumsuz etki oluşturur. Bu maddeler östaki tüpüne, orta kulak mukozasına ve iç kulağa da zarar verir. Dolaşımı ve oksijen alımını olumsuz etkilediği için tüm vücut hücreleri ve DNA zarar görür. Kulak sinirleri ve iç kulakta hasar ortaya çıkar. Çınlama, sağırlık ve baş dönmesi gibi belirtiler de görülür. Çınlama, işitme kaybı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle gelen 1000 hastaya yönelik bir araştırmamızda, bu hastalarımızın yüzde 65’inin öyküsünde sigara olduğunu belirledik. Pasif sigara içimine maruz kalan kişilerde riskin, sigara içmeyen ve dumana maruz kalmayanlara göre 2-3 kat yüksek olduğunu dikkate aldığımızda bu oranın, yüzde 75-80’e ulaştığı sonucuna vardık."