BIST 9.055
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.292,53
HABER /  GÜNCEL

Şifa kaynağı şalgam milli içecek oluyor

A ve C vitamini deposu olarak biliniyor. Kebap yanında içilen şalgam suyu milli içeceğimiz oluyor.

Abone ol

Adana'ya özgü ürünler arasında yer alan ve en fazla kebabın yanında tüketilmesi önerilen şalgam suyu, yurt genelindeki yaygın marketlerin reyonlarındaki yerini alarak, Türkiye'nin milli içeceği olma yolunda da hızla ilerliyor.

Başta Türklerin yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Belçika gibi Avrupa ülkeleri ile KKTC, Irak, Suriye çeşitli ülkelere ihraç edilen şalgam suyu, içerdiği vitaminlerle de şifa kaynağı olarak görülüyor.

ÜRETİM AŞAMASI 45 GÜN SÜRÜYOR

Adı adeta kentle özdeşleşen şalgam suyu, özenle gerçekleştirilen bir üretim sürecinin ardından tüketiciyle buluşuyor. Şalgam suyunun hammaddesi olan mor havuçlar Konya'daki tarlalardan toplanarak bir ön temizlemeden geçirildikten sonra Adana'daki fabrikalara ulaştırılıyor.

Burada işçiler, metalden yapılmış bir derin havuz içerisine mor havuçların iki ucunu kesip, ayıklayarak, yanlarındaki çuvallara dolduruyorlar. Burada biriktirilen mor havuçlar daha sonra tekrar temizlenmesi için içi su dolu havuza boşaltılıyor.

Daha sonra özel bir makine ile iyice temizlenerek, suyu süzülen havuçlar raylar üzerinden ''parçalayıcıya'' dökülüyor. Burada 6 parçaya bölünen mor havuçlar fileli çuvallara doldurularak dev fermantasyon tanklarının içerisine bırakılıyor.

Parçalanan havuçlar yine doğal ortamda yetiştirilerek elde edilen bulgur unu (düğücük) ve tuz ilavesi yapılarak su ile birlikte kazanlarda fermantasyona bırakılıyor. Ortalama 45 günün sonunda fermantasyonu tamamlanan şalgam suyunun, konusunda uzman personel tarafından laboratuvarda kontrolleri yapılıyor.

Kontrol aşamasından geçen ürünler, isteğe bağlı olarak acılı organik biber takviyesi yapıldıktan sonra filtre edilip dolum tanklarına alınıyor. Dolum tanklarındaki şalgam suyu tam otomatik makinelerle el değmeden çeşitli ebatlardaki şişe ve bidonlara doldurularak tüketime hazır hale getiriliyor.

İYİ ŞALGAM SUYU NASIL ELDE EDİLİR?

Ustalar, iyi bir şalgam suyu elde etmek için fermantasyon işleminin kış mevsiminde ortalama 45 gün sürmesi gerektiğini belirtirken, bu sürenin yazın sıcak nedeniyle düşebileceğini kaydetti. Sıcak su kullanılması halinde bu işlemin 4-5 günde bile bitirilebileceğini dile getiren ustalar, ''Ancak bu şekilde üretilen şalgam suyuna Adana şalgamı denemez. Bunlarda geleneksel tadı ve lezzeti bulmak mümkün değildir. O yüzden iyi şalgam suyu için bekleme süresine özen gösterilmesi gerekir'' uyarısında bulunuyor.

ŞALGAM SUYU ŞİFA KAYNAĞI

Genellikle Adana kebabının yanında tüketilen şalgam suyu, içerdiği vitaminlerle de şifa kaynağı olarak kabul ediliyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tetiker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şalgam suyunun A ve C vitaminleri açısından zengin ve sağlıklı bir içecek olduğunu söyledi.

Şalgam suyunun vücudun direnciğini artırdığını belirten Tetiker, ''Şalgam suyu vitaminler yönünden zengin bir içecek ancak vatandaşlardan hijyenik ortamlarda hazırlanan ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz. Ayrıca şalgam suyunu tuz içerdiği için hipertansiyon hastalarına önermiyoruz'' dedi.

9 ÜLKEYE ŞALGAM SUYU SATIYORUZ

Adana'da üretim yapan firmanın sahibi Selahaddin Nas ise Adana'da ürettikleri organik şalgam suyunu başta Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, KKTC, Belçika, KKTC, Irak, Suriye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Nas, günlük üretim kapasitelerinin 45 ton olduğunu belirterek, üretimlerinin yüzde 10'unu ihraç ettiklerini ifade etti.

Türkiye genelinde 100'e yakın bayilerinin olduğunu anlatan Nas, ''Adana'da ürettiğimiz şalgam suları Türkiye'nin dört bir yanında bayilerimiz ve büyük marketler aracılığı ile tüketiciye ulaşıyor'' diye konuştu.