BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.492,48
HABER /  SAĞLIK

Sıcak hava tansiyona iyi geliyormuş!

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, sıcak havanın tansiyona iyi geldiğini ifade ederek, “Tansiyona bağlı beyin kanaması, bilinenin aksine sıcak havada değil, 17 derecenin altında daha çok oluyor” dedi.

Abone ol

Yazılı açıklama yapan Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, kış aylarının tansiyon açısından daha tehlikeli olduğunu belirtti. Kuday, “Yaz aylarında tansiyona bağlı beyin kanaması çok olmaz. Kışın daha fazla oluyor. Tansiyon oynamaları sıcaklık farklılıklarından olur. Yazın bu farklılık çok fazla yoktur. Kışın daha fazladır. Tansiyona bağlı beyin kanaması 17 derecenin altında oluyor. Yani soğuk havalarda olur” dedi.

Beyin kanamalarının pek çok nedeni olduğunu vurgulayan Kuday, tansiyona bağlı beyin kanamalarının spontan kanamalar olduğunu ifade etti. Kuday, “Spontan kanamalar daha çok hipertansiyondan olur ama hipertansiyon herkesin zannettiği gibi sıcakla olmuyor. Spontan kanamalar ölüm sebepleri arasında üçüncü sırayı teşkil eder. Kanamaların yüzlerce nedeni var. Anevrizmaya bağlı kanamalara en azından faydalı olabiliyoruz. Spontan kanamalar eğer derin yapılarda ise hiçbir faydamız olmuyor” ifadelerini kullandı.

DÜZENSİZ TANSİYON KANAMA NEDENİ

Tansiyon düzensizliğinin yani inip çıkmasının beyin kanaması açısında çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kuday, düzensiz tansiyonun anevrizmal kanamalara da sebebiyet verdiğinin altını çizerek, “Sadece spontan kanamalar değil, anevrizmal kanamaların bir kısmı da tansiyondan oluyor. Kişide tansiyon var kanamıyor ama hipertansiyon krizi esnasında kanayabiliyor” dedi.
Prof. Dr. Kuday, başta beyin olmak üzere pek çok organı etkileyen tansiyonun doğal yollarla kontrol altına alınması gerektiğini ifade ederek, “Doğal yollarla tansiyonunun normal sınırlarda tutmakta fayda var. Düzgün beslenme ile egzersizle kötü alışkanlıkları sigara ve alkol alışkanlıklarından vazgeçerek bu mümkün olabilir” açıklamasını yaptı.

Prof. Kuday sıcak havanın tansiyona iyi gelse de beyni olumsuz etkilediğini vurgulayarak açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“Sıcak beyni etkiler. Sıcak çarpması beyin ödemidir aslında sıcakta beyinde şişme olur. Alkol alan ve çok su için kişilerde de beyin ödemi olabilir. Sıcak havalarda direkt güneşe maruz kalmamak gerekiyor. Beyin ödemi açık havada çalışmak zorunda kalan kişilerde çok görülür.”