BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Siber savaşçılar yetiştirilecek

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Bilgi Güvenliği Kulübü ve Bilgi Güvenliği Akademisi tarafından düzenlenen Siber Güvenlik Kış Kampı başladı.

Abone ol

ERÜ Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen Siber Güvenlik Kış Kampı'nda öğrencilere, siber savaş ve saldırı teknikleri, savunma yöntemleri gibi konularda eğitim verilecek

ERÜ Mühendislik Fakültesi'nde verilen eğitimlere, üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim gören 25 öğrenci katılıyor.

Kampta, deneyim sahibi akademisyenler ile kamu ve özel sektör yöneticileri tarafından çeşitli konularda bilgiler verilecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Bilgi Güvenliği Akademisi Yöneticisi Huzeyfe Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Şubat'a kadar sürecek kampta, öğrencilere siber savaş ve saldırı teknikleri, savunma yöntemleri gibi konularda eğitim vereceklerini söyledi.

Önal, Türkiye'nin siber güvenlik konusunda 2012'ye kadar ileriye çok fazla adım atamadığını ve yatırım yapamadığını, bunun da başka problemlerle uğraşmasından kaynaklandığını kaydetti.

Son dönemde bu konuya ilginin arttığına dikkati çeken Önal, "Bu alanda yetişmiş insan gücümüz maalesef yok. Hala belli konularda yurtdışından besleniyoruz. Siber savunma ürünlerinde yüzde 97 oranında dışa bağımlılık var" diye konuştu.

Önal, Türkiye'nin yetişmiş insan kaynağının çok olduğunu belirtti.

- "Oyun oynamak yerine oyun yazmalıyız"

Türkiye'nin genç nüfusunu bu konuda eğitmesi halinde dünyaya siber güvenlik alanında bilgi ihraç edebileceğini dile getiren Önal, şunları kaydetti:

"Siber güvenlik konusunda uzmanlaşanlar genelde alaylıdır. Bu konuda Avrupa Birliği projemiz vardı ama bürokrasiye takıldı. Niyetimiz ortaokul ya da liseden terk kişilere ulaşarak belirli bir eğitimden sonra sektöre kazandırmayı istiyorduk ancak olmadı. Aslında bu çok da kolay bir iş. Milletimiz de bilgisayara meraklı ama bu merak oyun oynamakla sınırlı kalıyor. Oyun oynamak yerine oyun yazarsak Türkiye çok daha iyi yerlere gelir" diye konuştu.

Huzeyfe Önal, son 1-1,5 yıldır siber şantaj olaylarının arttığına dikkati çekerek, şu önerilerde bulundu:

"Birisi size e-mail gönderiyor. Bunu açtığınızda bilgisayarınızdaki bütün verileri, şifreleri ele geçiriyor ve sizden para istiyor. Önceden çok daha azdı bu tür olaylar. Bunun bir teknik çözümü yok. Bunu çözecek bir yazılım geliştirdiğini iddia edenler bir ay sonra yalanlanacaktır çünkü burada saldırganlar hep bir adım önde. Kullandığımız bütün güvenlik sistemlerini atlatma üzerine yoğunlaşıyorlar. Burada farkındalık önemli. E-mail kimden gelmiş, bana mı geliyor, içeriğinde gerçekten açmam gereken bir şey var mı? Merak etmeli ve şüpheci olmalılar. Bu konuyla ilgili bir kamu spotu yayınlanmasına ihtiyaç var."

- "İnsanlar 20 yıl sonra utanacakları şeyleri paylaşıyorlar"

Yazılımların her zaman söylendiği gibi çalışmayacağını belirten Önal, yazılımcıların bilerek ya da bilmeyerek ürünlerinde eksiklikler bırakabildiklerini savundu.

Önal, dijital ortama girilen bilgilerin tamamen silinemeyeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Facebook'a yüklediğiniz belge, bilgi ve fotoğrafları silseniz ve tamamen üyeliğinizi bitirseniz dahi bunlar şirketin politikaları gereği yedeklenmiştir. 'Arkadaşın olmayan birinin fotoğrafını göremezsin' der ama bir güvenlik açığından dolayı bunları görebilirler ya da değiştirebilirler. Bu nedenle Facebook gibi sosyal ağlarda, yayıldığında sizi rahatsız edecek özel şeyleri paylaşmamak gerekir. İnsanlar 20 yıl sonra kendilerini zor durumda bırakacak, utanacakları şeyleri paylaşıyorlar. Şirketler eleman alımlarında başvuru sahibine ilişkin her türlü bilgiye Facebook'tan ulaşabiliyorlar, bir bilgi deposu oluştu. Şu an değil belki ama 2020 gibi ben bunların sorun olmaya başlayacağını, hatta internetten veri silme işleriyle uğraşan şirketler ortaya çıkacağını düşünüyorum."