BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  DÜNYA

Siber saldırı uyarısı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), siber saldırılara karşı firmaları uyardı.<br/>TSE, “Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı”nın 2’n...

Abone ol

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), siber saldırılara karşı firmaları uyardı.
TSE, “Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı”nın 2’ncisini CEBİT Fuarı bünyesinde İstanbul’da WOW Konferans Merkezi’nde düzenledi. Konferansa TSE Genel Sekreter Yardımcısı Çoşkun Şentürk, Gazi Üniversitesi, Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, TSE Yazılım, Test ve Belgelendirme Daire Başkan Vekili Mariye Umay Akkaya, üst düzey kamu yöneticileri, özel sektör temsilcileri ile çok sayıda akademisyen katıldı.
Konferansta siber güvenlik eylem planı kapsamında yapılan faaliyetler anlatılarak, güvenlik elektronik belge yönetim sisteminden bulut bilişime, temel seviye ve saha güvenlik belgelendirmesinden sağlık bilgi sistemleri standartlarına kadar konular ele alınarak tartışıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren TSE Genel Sekreter Yardımcısı Çoşkun Şentürk, kurumlar içinde dijital dünyanın çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Bu hızlı gelişim, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yaşamın artık fiziksel ortamdan çok elektronik ortam üzerinde seyretmesini beraberinde getirmiştir. Teknolojik gelişmeler, fertler için büyük bir fayda ve kolaylık getirdiği gibi, kurumlar için de etkisi asla küçümsenemeyecek avantajlar sağlamıştır. Tüm bu sebepler bir araya gelince, teknolojinin her alanda talep edilmesi kaçınılmaz olmuştur” dedi.

"CİDDİ BİR PROBLEM OLACAĞI AŞİKAR"
Hizmet veren kuruluşların yapmış oldukları uygulama sayısının arttığını söyleyen Şentürk, “Elbette, yapılan uygulamalarının sayısının artması ile birlikte bu anlamda hizmet veren kuruluşların yaptıkları işlerde standartlaşma gerekliliği açıkça görülmektedir. Hayati öneme haiz verilerin işlenmesi, korunması, uygulanması işlemlerinin belli bir standarda göre yerine getirilmemesi durumunda, kısa vadede bizlere büyük fayda sağlayan bu teknolojilerin uzun vadede altından kalkamayacağımız ciddi bir problem haline geleceği aşikardır. Nitekim, son yıllarda enerji, sağlık, bankacılık, finans ve ulaşım gibi kritik varlıklara yönelik siber saldırılar, e- hizmetlerin kesintiye uğraması, bilişim projelerinde geliştirme, uygulama gibi safhalarda yaşanan başarısızlıklar ve yol açtığı mali kayıplar meselenin önemini ayrıca ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
TSE belgelendirme faaliyetlerinin başarıyla devam ettiğini belirten Şentürk, belgelendirme faaliyetlerinin Türkiye’de daha geniş anlamda kabul görmesi ve bu alanda farkındalığın artması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. Şentürk sözlerini şöyle tamamladı:
“TSE’nin Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN), Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) gibi uluslararası standardizasyon kuruluşlarına tam üye olan enstitümüz, standardizasyon faaliyetleri kapsamında ülkemizde ve uluslararası arenada aktif çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların devamlılığı ve başarıya ulaşması, bu işin asıl sahibi olan ve sektöre yön veren sizlerin katılımlarıyla mümkün olacaktır.”
Gazi Üniversitesi Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan ise, bilişim teknolojileri ve siber güvenlik belgelendirmeleri ile kurumsal ve hukuksal düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Mustafa Alkan, siber güvenlikle ilgili Türkiye’de çok fazla kurum olmadığını söyledi.
Konuşmaların ardından TSE Genel Sekreter Yardımcısı Çoşkun Şentürk, konuşmacılara plaket takdiminde bulundu.
(İHA)