BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
HABER /  SAĞLIK

Sibel Can'ın kızı zayıflama kampında

Sibel Can'ın 16 yaşındaki kızı Melisa'yı zayıflama kampına göndererek 2 haftada 6 kilo verdirmesi uzmanları ikiye böldü.

Abone ol

Sibel Can'ın 16 yaşındaki kızı Melisa, Bodrum'un Gümüşlük beldesindeki bir zayıflama kampında, kendisi için hazırlanan özel programla 2 haftada 6 kilo verince, tıp dünyasını ikiye böldü.

Sabah gazetesinin haberine göre, bazı uzmanlar 6 kilonun büyüme çağındaki bir çocuk için sağlıklı olmadığını düşünürken, diğerleri bunun endişe edilecek miktarda bir kayıp olmadığını savundu. Zayıflama kamplarına şiddetle karşı çıkan beslenme uzmanları da, çocuğun ve ailenin seçiminin önemini vurgulayan doktorlarla ters düştü. Uzmanlar, şöyle konuştu:

HAFTADA EN FAZLA 1 KİLO

Prof. Dr. Ziya Mocan: Haftada ortalama 3 kilo vermek bu yaştaki birisi için çok fazla. Gelişmekte olan bir gencin haftada 1 kilodan fazla vermesi sakıncalıdır. Ayrıca kiloyu kaybetme şekli de çok önemlidir. Çünkü büyümekte olan çocukların temel besin maddelerini kesinlikle almaları gerekir.

Dr. Esin Göksu Şeker: 2 haftada 6 kilo çok ciddi bir kilo kaybı. Kilo kaybı yağ yakarak olmalıdır, kas değil. İnsanların midesi boşaltılıp onlara semizotu suyu içiriliyor. Bunlar çok yanlış şeylerdir. Büyümekte olan bir kimsenin karbohidrat, kalsiyum, vitamin ve mineral gibi besinleri alması gerekiyor. Genelde kısa yoldan kilo kaybetmek isteyenlerin gittiği, zayıflama kampı adı verilen yerlerde sağlıklı uygulamalar yapıldığı pek söylenemez.

Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz: Çocukluk çağındaki hastalara bu tür zayıflama kamplarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu kamplarda, çocuklara aynen diyabet kamplarında olduğu gibi neler yemeleri gerekir ya da hareketleri nasıl olmalı gibi bir tarza alıştırmak lazım. 15 günde 6 kilo vermek sağlıklı değil.

6 KİLO FAZLA DEĞİL

Dr. Ayça Kaya
: Özellikle çocukluk yaş grubunda diyet ve rejim kelimesini çok sevmiyoruz. Vücut algısında problem oluyor. Kendini beğenmemeye başlıyor. Özgüvenini kaybediyor. Hayatı boyunca güzelliği ve çirkinliği kiloya bağlıyor. Bu da ileriki hayatında aşağılık kompleksine neden oluyor. Bu yaştaki bir çocuğun diyet yapmasını kesinlikle istemeyiz. Ben zayıflama kampına gönderilmesini etik bulmuyorum.

Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen: İki haftada 6 kilo vermek, eğer kontrollü yapıldıysa çok fazla değildir. Eğer 16 kilo vermiş olsaydı problem olabilirdi.