BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.498,20
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

SGK'dan çalışan emekliye müjde

Hükümet, destek primini ödemeyi unutan 450 bin kişi de dâhil 1 milyon vatandaş için temiz bir sayfa açtı.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bildirimde bulunmayanların maaşından yaptığı cezalı destek primi kesintisini durdurdu. 

Emekli maaşı bağlandıktan sonra yeniden çalışmaya başlayanların yüzde 15 destek primi yatırması, memur olarak devam edenlerin de SGK'ya başvurması gerekiyor. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile primini ödemeyenlere yapılandırma fırsatı da doğdu.

YAZILI BAŞVURU YAPILABİLECEK
Ekim 2008'den sonra emekli olup çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları kesilecek. Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınacak. Çalışmalar sona erdikten sonra yeni maaşlar, bu hizmetler de dâhil edilerek yeniden hesaplanacak. Kuruma yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıkları devam edecek ancak yüzde 15 oranında prim kesintisi yapılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Amasya İl Müdürü Kasım Tekin, emekli olduktan sonra kendi adına işyeri açan, vergi mükelleflerinin SGK'ya olan birikmiş prim borçlarının ocak ayı içerisinde yayınlanacak olan genelge ile tekrar yapılandırılacağını söyledi.

SGK İl Müdürü Kasım Tekin, "Sosyal güvenlik destek primi ödeme zorunluğu olan ancak bu güne kadar tescilini yaptırmamış, kurumumuzun da bir şekilde yakalayamadığı prim borcu olan ciddi bir kesim var.

Yaptığımız çalışmalar neticesinde Amasya'da bu şekilde borcu olan yaklaşık 4 bin kişi tespit edildi. Kurumumuzun tespit ettiği bu kişilerin tescil işlemleri bitmek üzeredir.

Bizler de bu mükelleflerin çıkacak olan prim borçlarının tekrar yapılandırılacak olmasının müjdesini vermek istiyoruz. Prim borcu olanların mevcut borçlarının faiz oranlarında ciddi oran indirim yapılacaktır.

Ocak ayı içerisinde bu konu ile ilgili genelge yayınlanması ile beraber bu durumda olan vatandaşlarımızın borçlarını yapılandırması kendileri açısından faydalı olacaktır." dedi.

"AMASYA'NIN YÜZDE 99'U GENEL SAĞLIK SİGORTALI"
Kasım Tekin, Genel Sağlık Sigortası'nın 2012 yılı itibariyle zorunlu olarak devreye girmesi ile beraber Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızın sağlık sigortası kapsamına alındığını belirtti.

Tekin, "Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girdikten sonra yeşil kart tarihe karışmıştır. Bu yasa ile beraber gelen en büyük reform 18 yaşına kadar bütün çocukların, anne veya baba gelir düzeyine bakılmaksızın Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasıdır.

Amasya'nın genel nüfus sayısı Ekim 2012 itibariyle 323 bin olup, toplam sigortalı sayımız ise 321 bin 850 kişidir.
Buna göre sigorta kapsamı dışında kalan 1229 kişi olmakla beraber Amasya il geneli nüfusuna göre sigortalı sayısında yüzde 99'lara ulaşmış durumdayız." diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile Türkiye genelinde herkesin sağlık sigortası olduğunu kaydeden SGK İl Müdürü Tekin, "Bu uygulama dünya örneğine az rastlanan bir uygulamadır. Genel Sağlık Sigortası uygulaması dünya genelinde de örnek bir uygulamadır. Biz bunu ülkemize gelip kurumumuz ziyaret eden yabancı ülke temsilcilerinden anlıyoruz." şeklinde konuştu.