BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.434,25
HABER /  GÜNCEL

Şeyhler Türk kızlarına para saçıyor

Bir kitap yazdı artık Suudi Arabistan'a giremeyecek. Suudi gelin, ülkesini anlattığı kitapta çok ilginç ayrıntılara da yer verdi.

Abone ol

Bir Türk’le evli olan Şenel, Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve Suudi kadını İkram’ın hayatını, Suudi erkeklerin Türk kadınlarına bakışını yazdı. “Suudi Arabistan’a dönmem artık çok zor” diyen Şenel’in kitabı çok tartışılacak.

Hicran Şenel (33), umreye ilk gittiğinde 16 yaşındaydı. Ertesi yıl yeniden gitti, iki yıl sonra Medine İslam Üniversitesi’nde öğrencilik yapan bir Türk’le evlendi. Eşi gibi hac ve umre rehberliği yaptı. On yıl Suudi Arabistan’da yaşadı. Şenel’in Yenda Yayınları’ndan çıkan İkram kitabında, isimler değiştirilmiş ama olaylar gerçek:

Arabistan’da içki rekor düzeyde

“İslamı Suudi Arabistan’daki haliyle tanısaydım, dinden çıkardım. İslamın barış ve hoşgörü dini olduğunu biliyorum. Kuran’ı Kerim’i mealiyle birlikte hatmettim. Ayeti kerimelerde, Allah-u Teala’nın Peygamber Efendimize Gaşiye Suresi’nin 21’inci ayetinde ‘Sen sadece öğüt vericisin. Sen asla zorba ve diktatör değilsin!’ diye buyurur. İslam budur. Peygamberimizin sahabelerine tavrından da bunu anlıyoruz. Mesela İçki Ayeti. İçki, beş aşamada yasaklandı. Peygamberimiz hiçbir zaman ‘Sen neden içki içiyorsun’ demedi. ‘Aranızda içenler varsa artık vazgeçtiler değil mi?’ diye sordu. Arabistan’da zorla ve baskıyla yaptırılmaya çalışılan çoğu şey, gizlice el altından yapılıyor. Mesela içki tüketiminin rekor düzeyde olduğu biliniyor.”

Hacca giden Türkleri kuma seçiyorlar

“Umreye, hacca giden Türk kızlarını beğenip talip olan Suudi erkek çok. Türk kızları açık tenli, güzel ve becerikli olduğu için tercih ediliyor. Zengin Arap kızı hizmetçilerle büyüdüğü için temizlik, titizlik ve yemek pişirmekten anlamıyor. Arap erkeği, farklılık arıyor. Türk kızı aynı zamanda Müslüman olduğu için revaçta. Hac ve umre zamanında Arap erkekleri Türk kızlarını büyük bir hayranlıkla izler. Medine’de yaşlı erkeklerle kilosunca altın verilip evlenen Türk kızlarını gördüm. Şeyh istiyor, 30-40 kız ayarlanıyor. Adeta bir defile düzenleniyor, şeyh kızlardan hangisini beğeniyorsa, mihr (başlık parası) adı altında, kilosunca altın verip alıyor. Çok güzel kızlar, 60-70 yaşındaki Suudi erkekleriyle böyle evleniyor. Kız, ikinci, üçüncü ya da dördüncü eş olmayı yani kumalığı kabul ediyor. Bana da kumalık teklifi geldi.”

Bu kitaptan sonra Arabistan’a giremem

İkram’la 2001’de Atatürk Havalimanı’nda tanıştım. Valizleri bekleyen yolculardan bir kadın, başörtüsünü ve abaye denilen pardösüsünü hırsla çıkarıp attıktan sonra ‘Yeter artık!” diye bağırdı. Çileli hayatını yazmak istedim. İkram, zengin ve ünlü bir ailenin kızı. Annesi, Türk. Babası ise Cidde’nin en ünlü doktorlarından.

İkram için yazdım

İkram, ilk kocası Faysal’dan kayınvalidesi ve görümcesinin şiddeti nedeniyle boşanmış. İkram’ın kardeşi Lina, hastanede lohusa yatağında öldükten 40 gün sonra eniştesi zorba Muhsin, İkram’ı istemiş. Ablası gibi çok eziyet çekmiş. Dokuz çocuk annesi olmuş. Kitabı, İkram gibi milyonlarca mağdur Suudi kadınları için yazdım. Bu kitap piyasaya çıktıktan sonra Suudi Arabistan’a giremem büyük ihtimalle.