BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,12
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Şeyh Sait'ten Dersim'e Cumhuriyet'in Şark Meselesi

Dr. Aytekin Ersal'ın kaleminden "Şeyh Sait'ten Dersim'e - Cumhuriyet'in Şark Meselesi" kitabı Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Abone ol

"Şeyh Sait'ten Dersim'e - Cumhuriyet'in Şark Meselesi" kitabı Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Modernleşme, siyasi, iktisadi, hukuki etkileriyle toplumları dönüştürerek etnik guruplara ulus olma hayalini takdim ederken, çelişkili bir biçimde, merkezi devlet otoritesine sunduğu imkânlarla etnik hassasiyetleri törpüleme fırsatını da verir.

Türkiye örneğinde modern ulus-devletin kuruluş sürecine denk gelen milliyetçi Kürt örgütlenmelerinin bu açıdan bir tesadüf olmadığı düşünülmelidir.

Yerel bağlarından koparak İstanbul’a gelen okumuşların etnik kimliklerini on binlerce yıl önce dünyaya medeniyet götürdüğüne inanılan topluluklarda araması da, eldeki imkânlarla ilgili olsa gerektir. Siyasi bir Kürt kimliği inşa gayretinde olan aydınların kabullenmek istemedikleri husus, ait olunan etnik grubun bin yıla yakın bir sürede büyük kitle ile eklemleşmesidir.

DR. AYTEKİN ERSAL

1972 yılında Ankara’da doğdu. 1996’da Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsünde “Türk Ocakları ve Siyaset (1960’tan Günümüze)” başlıklı yüksek lisans tezini, Prof. Dr. Ayten Sezer ARIĞ’ın danışmanlığında tamamladı. Aynı enstitüde “Türkiye’de Ulus - Devlet ve Ziya Gökalp - Mümtaz Turhan - Erol Güngör” başlıklı doktora çalışmasını Prof. Dr. M. Derviş KILINÇKAYA danışmanlığında 2011 yılında tamamlamıştır.

Yayımlanmış iki kitabının yanı sıra Ersal, çeşitli akademik dergilerde makaleler yazmaya devam etmektedir.