BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Şeyh Said anıtını kim engelliyor?

Altan Tan, Erzurum'da yapılması planlanan ve daha sonra ertelenen Şeyh Said anıtı için soru önergesi verdi.

Abone ol

HDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan'ın İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

Erzurum Hınıs ilçesinde Hınıs Belediyesi tarafından 1925 yılında idam edilen Şeyh Said Efendi ve 46 arkadaşı hatırasına bir anıt yapılması kararlaştırılmıştır. Hınıs Belediye meclis üyelerinin tamamının oyu ile karar alınmıştır. Ardından Kaymakamlığa proje ve diğer ilgili dokümanlar bildirilmiş ve proje kabul edilmiştir. Projenin kabulünden 1 ay sonra temel atılmak üzere iken 25 Ağustos 2015 tarihinde çalışma Erzurum Büyükşehir Belediyesinin köprüyol arazisi olduğu bahanesi ile engellenmiş ve başka bir yerde yapılması istenmiştir. Bunun üzerine Hınıs Belediyesi kendi arazisi olan başka bir yerde projeyi yapma kararı almıştır. Proje temel atma sırasında kaymakamlık tekrar güvenlik güçlerini göndererek durdurma kararını okutmuştur. Bildirilen gerekçede kaymakamlıktan gerekli izinlerin alınmaması söylenmiştir.

Buna göre:

Hınıs ilçesinde Belediyenin Şeyh Said Efendi ve arkadaşları için bir anıt yaptırılmasının engellenme gerekçeleri nelerdir?

Şeyh Said Efendi ve arkadaşlarının mezar yerleri 89 yıldır ailesine ve sevenlerine verilmemişken, adına bir anıt bile yaptırılmasına tahammül edilmemesini hangi siyasi ve ahlaki gerekçelerle açıklamaktasınız?